De 25.000e machine betreft een speciale editie van de G2200E X-tra met een unieke kleurstelling.

Tobroco-Giant bouwt 25.000e machine

Datum: 4 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 29 juli 2020
Door: Gert Vreemann
De 25.000e machine, een elektrische G2200E X-tra, rolde afgelopen week van de band in uiteraard een feestelijke outfit. Tobroco-Giant heeft er twintig jaar over gedaan om deze mijlpaal te bereiken. Dat het een elektrische machine is, is geen toeval, aangezien de vraag naar elektrische wielladers sterk toeneemt. Toine Brock verwacht dat het aandeel elektrisch snel verder zal oplopen.
Directeur Toine Brock overhandigde de 25.000e machine aan Rosanne den Hartog van Giant-dealer Den Hartog Bouwmateriaal

Op gepaste afstand en in feestelijke stijl overhandigde Tobroco-Giant directeur Toine Brock de 25.000e machine, een speciale editie van de G2200E X-tra met een unieke kleurstelling, aan Rosanne den Hartog van Giant-dealer Den Hartog Bouwmateriaal. Den Hartog Bouwmateriaal richt zich speciaal op de verkoop en het onderhoud van elektrische machines.

In 2001 bouwde Tobroco de eerste wiellader. In de eerste jaren waren het nog beperkte aantallen, maar vanaf 2003 werd er opgeschaald. De productie verhuisde van een tent in Haaren naar Oisterwijk. Door het uitbreiden van het aantal modellen en de toevoeging van telescoopladers en verreikers aan het productgamma werd in 2014 de 10.000e machine gebouwd. De jaren daarna werd het dealernetwerk verder uitgebreid tot 580 dealers in 50 landen en ook werd er een eigen verkoopkantoor geopend in Amerika. Samen met de hoge vraag naar Giant-machines heeft dit ertoe geleid dat er in de afgelopen zes jaar nog eens 15.000 machines zijn gebouwd. Dat aantal zal sneller oplopen door het uitbreiden van de productie en een nieuw magazijn. Eind dit jaar wordt naast 8000 vierkante meter aan productieruimte ook een hoogbouwmagazijn in gebruik genomen. Deze uitbreiding geeft de mogelijkheid om grotere machines te bouwen en is erop gericht om in 2025 de productie meer dan te verdubbelen ten opzichte van dit jaar. Het doel is om in dat jaar 8750 machines te bouwen.

Toine Brock verwacht dat in 2025 minimaal 40 procent van de productie uit elektrische wielladers bestaat

De G2200E en G2200E X-tra zijn de eerste elektrische machines die Tobroco-Giant bouwt. Gezien de vraag naar compact elektrisch materieel is het een trend die volgens directeur Toine Brock niet meer te stoppen is. “Wij verwachten dat over enige tijd de helft van het aantal compacte machines elektrisch zal zijn. Op dit moment gaan de meeste machines naar landen als Nederland, Noorwegen, Denemarken en Zweden, maar we zien in steeds meer landen dat er strengere regels komen op het gebied van uitstoot. Het is wachten op Europese richtlijnen. We willen op termijn van elke Giant een dieselversie en een elektrische variant beschikbaar hebben. Ik verwacht dat in 2025 minimaal 40 procent van onze productie uit elektrische telescopische wielladers bestaat. Daarnaast kunnen klanten op termijn een elektrische skidsteer en verreiker verwachten.”

Tobroco maakte er een mooi filmpje van, dat is te zien op https://youtu.be/OkXqoUrXL1A.