Scharmüller EAMS-besturingssysteem voor aanhangers

Scharmüller introduceert elektronische stuurhoeksensor

Datum: 21 oktober 2020
Laatst bijgewerkt: 22 oktober 2020
Door: Gert Vreemann
Scharmüller introduceert het EAMS-besturingssysteem voor aanhangers achter landbouwtrekkers. Dit maakt een stangenstelsel voor de besturing overbodig. Ook heeft Scharmüller voor de K80-trekhaak een universeel noodontgrendelingssysteem ontwikkeld.
Scharmüller EAMS-besturingssysteem voor aanhangers

Bij het EAMS (Embedded Angle Measurement System) van Scharmüller zijn de K80-trekhaak en de bijpassende kogelkop van de aanhanger voorzien van sensoren. Deze meten de stuurhoek en via de elektronica wordt zo de gedwongen besturing van de aanhangwagen aangestuurd. Pendelen en scheefstand hebben volgens leverancier De Factorij geen invloed op de stuurhoekopname, omdat de sensoren alleen de rotatiebeweging in een horizontaal vlak meten. Bij het kantelen op bijvoorbeeld de kopakker zal de sensor om zijn eigen as roteren en verandert het signaal niet. Met deze oplossing zijn er geen externe delen meer nodig, zoals de K50-besturingskogel en een stangenstelsel. Dit maakt het aankoppelen eenvoudiger en ook kan er storingsvrijer worden gewerkt.

Noodontgrendelingssysteem

scharmuller noodbeveiliging

Daarnaast heeft Scharmüller een universeel noodontgrendelingssysteem ontwikkeld voor de K80-kogeltrekhaak. Met deze voorziening kunnen aanhangers en werktuigen in noodgevallen snel van de trekker worden losgekoppeld. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin er brand ontstaat in een pers. Deze ontgrendeling wordt elektrisch en hydraulisch aangestuurd via een apart bedieningskastje in de trekker. Bij het loskoppelen wordt de K80-kogelkop van het werktuig compleet met bevestigingspen aan de dissel ontkoppeld. Dit systeem is voor alle niet-automatische trekhaakopties toepasbaar, zoals een kipperknobbel, een zwaaihaak en een standaard trekhaak met steekpen conform DIN/ISO.