Volvo FMX in gebruik

Nieuwe range Volvo-trucks is er

Datum: 11 september 2020
Laatst bijgewerkt: 11 september 2020
Door: Gert Vreemann
Afgelopen week startte in Nederland de verkoop van de nieuwe range Volvo-trucks. De vier nieuwe modellen - de FH, de FH16, de FM en de FMX - hebben een nieuwe gebruikersinterface met een digitaal instrumentendisplay gekregen. Bovendien hebben de FM- en FMX-modellen nu nieuwe cabines voor meer ruimte en een beter direct zicht.
de nieuwe Volvo cabine

Bekwame chauffeurs zijn van onschatbare waarde en dus is er zware concurrentie om de beste mensen aan te trekken. Met dit in gedachten heeft Volvo Trucks bij zijn nieuwe range trucks geïnvesteerd in de ontwikkeling van de chauffeursomgeving en chauffeursinterface. De trucks hebben een nieuw 12-inch instrumentendisplay voor snelle toegang tot belangrijke informatie, wat ook helpt fouten te voorkomen. Met vier selecteerbare weergaven kunnen de inhoud en het uiterlijk van het hoofdinstrumentendisplay worden aangepast. Rijtijden worden altijd weergegeven en de functie verkeersbordherkenning waarschuwt de bestuurder voor snelheidsbeperkingen, inhaalverboden en wegtypen. De Load-weergave biedt controle over het laadgewicht, het bruto voertuiggewicht en de asdruk per as. Voor vrachtwagens met een navigatiesysteem is er een navigatieweergave met gemakkelijk te volgen kaarten. Degenen die willen dat hun instrumentendisplay een klassieke Volvo-look heeft, kunnen de Home-weergave kiezen, terwijl degenen die liever alleen essentiële informatie zien de Focus-weergave kunnen instellen.

nieuwe bediening volvo truck

Het instrumentendisplay kan worden aangevuld met een secundair 9-inch touchscreen voor het beheren van communicatie, infotainment en transportinformatie. Denk aan de mogelijkheid om twee mobiele telefoons te verbinden, maar ook voor rijtijdondersteuning, chauffeurscoaching, tachograafuitlezing op afstand, navigatie, een aslastindicator, bandenspanningscontrole en het aanpassen van de instellingen van Volvo Dynamic Steering. Andere functies zijn Mijn Apps voor onder andere Android Auto en Chauffeursgids, een handboek met rijtips en informatie.

Maximaal acht camera's kunnen worden aangesloten op het secundaire display en tot vier cameraweergaven kunnen tegelijkertijd op het scherm worden weergegeven.

De functies uit het instrumentendisplay zijn te bedienen via nieuwe bedieningsknoppen op het stuurwiel en door middel van sneltoetsen op het dashboard. Ook bestaat de mogelijkheid om de functies via spraakbediening aan te sturen. Het secundaire display werkt ook met touchscreenbediening. Vrachtwagens met meer dan één aandrijfas krijgen een nieuw tractieregelingspaneel om de chauffeur te helpen snel en gemakkelijk om te gaan met potentieel risicovolle verkeerssituaties, zowel tijdens het rijden op de weg als offroad. De chauffeur bedient met een draaiknop de differentieelvergrendelingen. De Volvo I-Shift-bedieningshendel is vernieuwd voor meer bewegingsvrijheid in de cabine. De schakelprogramma's zijn ook ontwikkeld en omvatten nu Economy, Standard en Performance.

Volvo truck in de stad

De FM en FMX hebben nieuwe cabines, die een kubieke meter meer ruimte bieden dan voorheen. De verlaagde deurlijn geeft een verbeterd direct zicht. De in- en uitstap zijn verbeterd met een lage, brede instap met twee treden die zijn voorzien van verbeterde antislipeigenschappen en verlichting. Verder is de cabine-isolatie verbeterd. Een sensorgestuurde klimaatunit met koolstoffilter zorgt voor een goede luchtkwaliteit, ook onder uitdagende omstandigheden.