DAF XFC bouwtruck

Nieuwe DAF XDC- en XFC-bouwtrucks

Datum: 22 september 2022
Laatst bijgewerkt: 22 september 2022
Door: Gert Vreemann
DAF heeft op de IAA Hannover de nieuwe XD-serie voor distributiewerk gelanceerd, met zoals verwacht ook een elektrische variant. De XD-serie heeft veel overeenkomsten van de vorig jaar geïntroduceerde XF-, XG- en XG+-serie. DAF presenteert ook de nieuwe bouwtrucks, de XDC en de XFC.
DAF bouwtruck op IAA

Op de IAA in Hannover introduceert DAF een compleet nieuwe serie trucks voor distributietransport en voor specifieke inzetgebieden. De Nieuwe Generatie DAF XD-serie deelt zijn DNA met de XF-, XG- en XG+-trucks voor de lange afstand. De cabine heeft dus ook een extra grote voorruit en grote zijruiten met zeer lage raamlijnen voor goed zicht naar beneden. Ook de lage cabinepositie (zeventien centimeter lager dan bij de nieuwe XF) draagt daaraan bij, evenals het nieuwe Vision Dashboard. Dat loopt aan bijrijderszijde steil af richting de voorruit. Als optie is aan de bijrijderszijde een Kerb View Window leverbaar, dat in combinatie met de opklapbare bijrijdersstoel een onbelemmerd zicht biedt op voetgangers en fietsers naast de truck. Het DAF Digital Camera System en DAF Corner View dragen bij aan indirect zicht. DAF City Turn Assist waarschuwt de chauffeur met zichtbare en hoorbare signalen wanneer andere weggebruikers zich in de dode hoek aan bijrijderszijde bevinden.

daf bouwtruck

De XD’s zijn uitgerust met de nieuwste Paccar MX-11-motor in combinatie met de standaard geleverde ZF TraXon-automaat. De Nieuwe Generatie DAF XD is beschikbaar in 4x2- en 6x2-asconfiguraties, als trekker en als bakwagen. De productie begint in de herfst van 2022.

De XDC-bouwtruck is direct hiervan afgeleid, net als de nieuwe XFC is afgeleid van de XF-serie. Deze bouwvoertuigen worden leverbaar in twee-, drie- en vierassige configuraties en met enkele of dubbele aandrijving.

De XDC is leverbaar met de 10,8-liter Paccar MX-11-motor. De XFC is daarnaast ook beschikbaar met de 12,9-liter-Paccar MX-13-motor. De XDC en XFC hebben een extra robuuste bumper en een stalen beschermingsplaat voor de radiateur. Verder hebben de trucks een extra grote oploophoek en een grote bodemvrijheid. De productie start begin 2023, maar de trucks zijn vanaf nu al te bestellen.

daf XD electric

DAF komt ook met de XD Electric en XF Electric. Deze zijn voorzien van volledig nieuwe, modulaire aandrijflijnen met bereiken van 200 tot ruim 500 kilometer. De XD Electric en XF Electric zijn uitgerust met 170 tot 350 kW (230 tot 480 pk) Paccar-e-motoren in combinatie met tot in totaal vijf pakketten batterijen. Ze zijn geschikt voor snelladen met vermogens tot 325 kW. Een batterij van drie pakketten kan hierdoor in iets meer dan drie kwartier van nul tot tachtig procent worden opgeladen. De DAF XD Electric en XF Electric worden geassembleerd op een gloednieuwe productielijn in Eindhoven. De productie gaat in 2023 van start. De XD Electric en XF Electric komen beschikbaar als trekker en als bakwagen en kunnen ook vanaf nu worden besteld.