mourik waterstof graafmachine

Mourik bouwt eerste graafmachine op waterstof

Datum: 8 oktober 2021
Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2021
Door: Gert Vreemann
De eerste graafmachine op waterstof gaat deze maand al aan het werk bij het dijkversterkingsproject Sterke Lekdijk bij Schoonhoven. Met de inzet van de emissieloze dertigtons rupsgraafmachine zet Mourik een volgende grote stap naar een volledig schoon en duurzaam machinepark. Zoals in het filmpje te zien heeft de machine zijn eerste meters gemaakt.
mourik waterstofgraafmachine

De door waterstof aangedreven graafmachine van Mourik in Groot-Ammers is een omgebouwde Liebherr R926. Mourik heeft de motorunit met alles wat daarbij hoort (uitlaatgasnabehandeling, koelers en dergelijke) vervangen door brandstofceltechniek in combinatie met een flinke accu en elektromotoren voor de aandrijving van de bestaande Liebherr-hydrauliekpompen. De machine kan volgens eerste tests van Mourik een volledige werkdag draaien zonder dat er waterstof moet worden bijgevuld.

mourik waterstofgraafmachine

Het ombouwen van de graafmachine heeft Mourik geheel in eigen huis gedaan. Samen met innovatiespecialist Accenda en met ondersteuning van leverancier Liebherr is er een blauwdruk ontwikkeld hoe je bouwmachines snel en efficiënt kunt ombouwen. Binnen tien maanden is de ombouw gerealiseerd. Mourik claimt dat de machine gelijkwaardig of zelfs sterker is dan de standaard 150 kW (204 pk) Liebherr. De machine is niet verlengd. De achterpartij met contragewicht is wel hoger geworden, mede vanwege het plaatsen van de waterstoftanks. Het op locatie aftanken heeft Mourik ook geregeld.

De eerste bewegende beelden vind je hier: