MAN eTGE elektrische bedrijfswagen

MAN eTGE als kipper en als gesloten bakwagen

Datum: 10 september 2021
Laatst bijgewerkt: 10 september 2021
Door: Gert Vreemann
In samenwerking met gerenommeerde specialisten heeft MAN Truck & Bus twee nieuwe branche-specifieke varianten van de elektrische MAN eTGE-bestelwagen ontwikkeld. Daarmee is de eTGE voortaan ook als gesloten bakwagen en als kipper leverbaar. De eerste exemplaren van de MAN eTGE als bakwagen zijn inmiddels op de Nederlandse wegen te vinden.
MAN eGTE elektrische bedrijfwagens

Volgens MAN is aan de kentekenregistraties in Europa duidelijk te zien dat steeds meer bedrijven duurzaam zijn gaan denken. Van januari tot en met mei 2021 werden ongeveer 2200 volledig elektrische bestelwagens met een laadvermogen van drie tot zes ton verkocht. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode in 2020. De MAN eTGE was tot dusver verkrijgbaar als gesloten bestelwagen en als minibus voor personenvervoer. MAN Truck & Bus heeft het aanbod aan elektrische bestelwagens nu uitgebreid met twee nieuwe eTGE-varianten, een bakwagen en een kipper.

Als bakwagen heeft de MAN eTGE een opbouw van 3,28 meter lang, 2,06 meter breed en 2,00 meter hoog (2,20 meter optioneel). Dit resulteert in een volume van 13,5 kubieke meter. De laadhoogte is 1,05 meter. Deze opbouw wordt geleverd en gemonteerd door Spier Fahrzeugwerk uit het Duitse Steinheim. De opbouw kan worden bereikt via een verlengbare viertraps instaphulp aan de achterzijde. In de voorste wand en in de vloer van de opbouw zijn rails geplaatst waarmee de vracht kan worden vastgezet.

MAN eGTE eleltrische kipwagen

Daarnaast heeft MAN in samenwerking met Veth Automotive uit Duiven op basis van de eTGE een kipper en pick-up ontwikkeld. De bak is 3,25 meter lang en 2,04 meter breed. De dertig centimeter hoge zijwanden kunnen worden neergeklapt. Het laadvermogen van de standaardbak is 820 kilo, voorzien van een kipsysteem bedraagt dit 750 kilo. Optioneel is de grote gereedschapskist onder de laadbak, waardoor gereedschappen als bezems en dergelijke kunnen worden meegenomen.

In combinatie met de nieuwe opbouwmogelijkheden blijven de technische specificaties van de MAN eTGE ongewijzigd. De batterij heeft een capaciteit van 35,8 kWh en het vermogen van de elektromotor is 100 kW. Dankzij het hoge koppel van 290 Nm levert de eTGE in de stad vlotte prestaties. De eTGE heeft bij stedelijk gebruik een actieradius van 120 tot 130 kilometer. Dit kan worden gerealiseerd door het terugwinnen van (rem)energie.