Leica verligheidssysteem graafmachines

Leica iCON PA10- en PA80-veiligheidssystemen

Datum: 27 januari 2022
Laatst bijgewerkt: 27 januari 2022
Door: Gert Vreemann
Leica Geosystems kondigt substantiële verbeteringen aan bij zijn modulaire oplossingen voor de veiligheid op de bouwplaats, de Leica iCON PA10 en PA80. De PA80 kan nu bovendien worden geïntegreerd met de Xwatch-veiligheidssystemen XW 4 en XW 5, waardoor de hoogte- en zwenkregeling van graafmachines kan worden gekoppeld aan het Leica Geosystems MC1-systeem.

leica tag iCON PA 10 nabijheidsdetectiesysteem

De Leica iCON PA10 is een nabijheidsdetectiesysteem dat bestaat uit tags die communiceren met machines en voertuigen op de bouwplaats. Medewerkers op de bouwplaats dragen die tags bij zich en het systeem biedt machinisten aan de hand van de data van de tags 360 graden zicht op de personen die zich in de buurt van hun voertuigen en machines bevinden. Het systeem bakent door middel van alerts meerdere zones rond elk voertuig af, met een bereik tot vijftig meter. De technologie kan de positie van werknemers ten opzichte van de machines waarnemen en naar zowel machinisten als werklieden verschillende soorten alarmen uitsturen in de vorm van zichtbare signalen, geluid of trillingen. De extra sensoren zijn ook te installeren op andere bewegende objecten en machines, maar kunnen ook worden ingezet om statische infrastructuur en beperkingszones te markeren.

Leica MCP80 veiligheidssysteem

Gebruikers van het Leica MC1-machinebesturingsplatform kunnen de Leica iCON PA80-module integreren in het bestaande systeem. De PA80 waarschuwt de machinist op het scherm en verbetert daardoor de reactietijd en het zicht op de situatie, ongeacht of hij zich in een bulldozer, een graafmachine of ander zwaar materieel bevindt. Met de MC1-cloudondersteuning kunnen incidenten worden geregistreerd en gedeeld om weergave, analyse of rapportage mogelijk te maken binnen de veiligheidsprocessen van de betrokken aannemer.

Dankzij de samenwerking met Xwatch verbetert Leica de veiligheid op de bouwplaats, doordat een hoogteregeling, een zwenkregeling en een lastmomentbeveiliging bij het gebruik van de iCON PA80 tot de mogelijkheden behoren. De Xwatch-veiligheidssystemen monitoren de hoogte en de zwenkbeweging van de machine en kunnen deze waar nodig beperken. Zo kan een machinist de actieradius van zijn machine exact definiëren om de veiligheid rond zijn werkgebied te vergroten. In potentieel gevaarlijke omstandigheden kan het systeem de machinist niet alleen een alert sturen, maar ook zelf de machinebewegingen vertragen of de machine zelfs uitschakelen als een medewerker met een veiligheidstag zich binnen de beperkingszone van die machine begeeft.