Krampe 22 tons kipper

Krampe 550 HD nu met vlakke bodem

Datum: 25 november 2020
Laatst bijgewerkt: 25 november 2020
Door: Gert Vreemann
Op z’n Nederlands levert fabrikant Krampe vanaf begin volgend jaar deze zware tandem-grondverzetkipper HD 550 met vlakke bodem. Deze is gebaseerd op de extra zwaar uitgevoerde HP 20-halfpipe-variant. Daarmee vult Krampe het gat tussen de bestaande allround grond- en agrarische SK-kippers met vlakke bodem en de HP 20-halfpipe-variant.
Krampe 22 tons gronddumper

Zoals bekend is in Duitsland de halfronde kipper in het zware grondverzet niet weg te denken, terwijl het fenomeen in ons land nooit zo heeft weten door te breken. In Duitsland is er blijkbaar een groeiende vraag naar oplossingen voor het echt zware grondverzetwerk met een vlakke bodem. Dat is waar Krampe met de 550 HD op inspeelt.

krampe 22 tons gronddumper

De 22-tons 550 HD heeft een inhoud van 12,4 kuub waterinhoud (16,1 kuub SAE 221). Het 32-tons onderstel is leverbaar in een aantal varianten: paraboolgeveerd, luchtgeveerd met hydraulische pendelwerking en het bekende pendelonderstel met asymmetrische aslastverdeling. Met een asafstand van 1,55 meter is hij geschikt voor bandenmaten tot 650/55R26.5. Standaard levert Krampe de kipper op 600/55R26.5.

Krampe laden triller in kipper

Voor een goede stabiliteit ligt de laadvloer ten opzichte van de HD-serie circa tien centimeter lager. De verder naar voren geplaatste vijfdelige hefcilinder zorgt voor 24 procent meer hefkracht en een maximale kiphoek van 55 graden. De bak is uiteraard conisch en naar wens volledig uitgevoerd met een tien millimeter Hardox bodem en acht millimeter Hardox zijwanden. De geveerde dissel heeft een 80 millimeter kogelkop.

Naast veel andere details is de kipper standaard uitgerust met een afneembare aluminium ladder en een bezem/schophouder. De eerste prototypen hebben zich inmiddels in zware omstandigheden in de mijnbouw bewezen. De Krampe HD 550 gaat nu in productie en vanaf januari zal er ook een carrier-versie komen.