RC bestuurde elektrische Komatsu minigraafmachine

Komatsu toont RC-bestuurde minigraver

Datum: 26 juli 2021
Laatst bijgewerkt: 26 juli 2021
Door: Gert Vreemann
Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan toonde Komatsu dit serieuze concept van een elektrische minigraafmachine met afstandsbediening. Deze minigraver, met duidelijke kenmerken van de op de Bauma 2019 gepresenteerde elektrische PC30E-5-minigraver, heeft geen hydraulische componenten.
RC bestuurde elektrische Komatsu minigraafmachine

Komatsu presenteerde tijdens zijn honderdste verjaardag deze elektrische minigraafmachine uit de drietons klasse met een 90 liter grote graafbak als serieus concept om overal en in alle omstandigheden veilig te kunnen graven zonder kans op milieuschade door olie. De machine is hiervoor uitgerust met de bekende aandrijving die ook wordt gebruikt bij de FE-serie elektrische vorkheftrucks van Komatsu. Bijzonder is dat Komatsu gebruik maakt van elektrische cilinders voor de giek- en bakbewegingen. Deze keuze maakt het gebruik van hydrauliekolie overbodig. De minigraver heeft een 31,5 kWh sterk lithium-ionaccupakket. Verder is de machine uitgerust met twee elektromotoren voor het rijden, één voor het zwenken en vier voor de giek. De machine wordt via een draadloze LAN-verbinding door de machinist op afstand aangestuurd.

Komatsu elektrische minigraafmachine

In 2020 lanceerde Komatsu op de thuismarkt in Japan al deze op de Bauma 2019 gepresenteerde elektrische PC30E-5-minigraafmachine. Ook deze bevat de aandrijving die ook wordt gebruikt bij de FE-serie elektrische Komatsu vorkheftrucks. De PC30E-5- minigraafmachine is voor 2022 voorzien voor de Europese markt.