Claas Cemos grondbewerking

Kamps de Wild pakt Cemos voor trekkers op

Datum: 16 september 2021
Laatst bijgewerkt: 16 september 2021
Door: Gert Vreemann
Kamps de Wild ziet toenemende meerwaarde in het Claas Cemos-dialoogsysteem voor trekkers. Hiervoor organiseerde het bedrijf dealertrainingen en praktijkdagen voor potentiële klanten. Volgens Claas is met Cemos de efficiëntie gemiddeld met zo’n tien tot twaalf procent te verbeteren. Kamps de Wild wil Cemos vanwege de gunstiger CO2-voetprint in de Vamil- en MIA- regelingen opgenomen hebben.

Claas Cemos testdag

Claas Cemos was in eerste instantie alleen voor grondbewerkingsmachines leverbaar. Dat is nu uitgebreid met hooibouwmachines. Een specialist bij Kamps de Wild moet de verkoop van deze optie een extra impuls geven. Met praktijkdagen voor dealers en potentiële klanten heeft de importeur deze maand de aftrap gegeven. Het pakket is leverbaar op Claas-trekkers met Cebis-computer en CMatic-transmissie. Je betaalt eenmalig € 3.970,- bij nalevering. Het systeem kan op de nieuwe en bestaande Claas Arion 500/600 CMatic- en Axion 800/900 CMatic-trekkerseries worden geleverd. De dealer kan het zo inladen. Het is bij inruil niet over te zetten op een andere Claas-trekker. Afhankelijk van de zwaarte van de trekker en het aantal uren is de besparing met behulp van de Claas-calculator te berekenen. Die is te vinden op www.claas.de. Volgens praktijktesten van Claas en monitoring van klanten is tien tot twaalf procent efficiëntiewinst te halen, ook door ervaren chauffeurs. Dat kan een lager brandstofverbruik per hectare in Economy-modus zijn, een hogere capaciteit in Power-modus of een mix van beide. Het blijft een systeem waarbij de chauffeur de keuzes maakt.

Claas Cemos scherm

Het DLG-testcentrum heeft vorig najaar met tien ervaren chauffeurs Cemos getest in combinatie met cultivatoren. Hier werden een capaciteitsverbetering tot 21 procent en een brandstofbesparing tot 15,8 procent vastgesteld. Kamps de Wild wijst ook op de besparing op de uitstoot van CO2 van afhankelijk van de grootte en inzet één tot vijf ton per jaar à € 60,- per ton. Daarom wil het bedrijf in Nederland toelating in de MIA- en Vamil-regelingen aanvragen.

Claas heeft de afgelopen jaren steeds meer werktuigen geprogrammeerd in Cemos en ook het complete bandenaanbod opgenomen. Dat pakket breidt zich continu uit. Het is nu nog een dialoogsysteem, maar Claas ziet Cemos ook als een belangrijke opstap naar semi-autonoom en autonoom werken. Met Cemos verzamelt de fabrikant nu een schat aan gegevens over machines en praktijkresultaten in verschillende omstandigheden.