Gebr. Tolenaars cultuurtechnisch werk en groenvoorziening in Nieuwendijk heeft onlangs deze Hooby MH 115-maaizuigcombinatie in ontvangst genomen

Hooby MH 115-maaizuigcombinatie draait

Datum: 20 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 25 mei 2020
Door: Gert Vreemann
Gebr. Tolenaars cultuurtechnisch werk en groenvoorziening in Nieuwendijk heeft onlangs deze Hooby MH 115-maaizuigcombinatie in ontvangst genomen. Naast het prototype op het cultuurtechnisch bedrijf van Hobelman Halle is dit de eerste uitgeleverde combinatie. Samen met de speciale VGM-zuigwagen wordt deze door Gebr. Tolenaars ingezet voor ecologisch bermonderhoud.
Deze machine is voorzien van Nokian-banden in de maat 710/40-22.5, Gradertronic, een uitschuifbaar contragewicht, een kipperfunctie en een luchtdruksysteem.

In Grondig 5 van 2019 hebben we de tekeningen en het verhaal van de Hooby MH 115-maaizuigcombinatie gepubliceerd. Dat heeft Hobelman Halle de nodige reacties opgeleverd, met als gevolg dat deze combinatie is uitgeleverd aan Gebr. Tolenaars cultuurtechnisch werk en groenvoorziening. Inmiddels zijn de eerste meters gemaakt. Hobelman geeft aan dat er meer machines zullen volgen.

Voor de aandrijving van de blower op de twintigkuubs VGM-zuigwagen is door Hobelman een 52 kW (70 pk) Yanmar-Stage V-dieselmotor opgebouwd.

Deze machine is voorzien van Nokian-banden in de maat 710/40-22.5, Gradertronic, een uitschuifbaar contragewicht, een kipperfunctie en een luchtdruksysteem. Voor de aandrijving van de blower op de twintigkuubs VGM-zuigwagen is door Hobelman een 52 kW (70 pk) Yanmar-Stage V-dieselmotor opgebouwd.

De bediening van deze motor met omkeerbare koelfan gebeurt vanuit de cabine met het touchscreen van de Hooby. Op het moment dat de zuigwagen wordt aangekoppeld, verschijnt er op het display een extra pagina met alle functies voor de zuigwagen. Verder is de Hooby voorzien van een compressor voor de luchtremmen van de zuigwagen. Voor de bediening van de hydraulische functies (kippen en achterklep) heeft de Hooby twee dubbelwerkende functies op de onderwagen. Het actieframe achter op de zuigwagen kan apart worden aan- en uitgezet vanuit de cabine.

Om alle functies op de klepelmaaier te kunnen aansturen, is de Hooby voorzien van drie dubbelwerkende functies en een enkelwerkende high-flow-functie. De vijzel op de maaier heeft hierbij voorrang op alle andere functies. De machinist van Tolenaars heeft mooi recht zicht op het werk en de machine heeft een goede gewichtsverdeling en een goed opklapbare maaiarm.

De machinist van Tolenaars heeft mooi recht zicht op het werk.