Het hydrozine-aggregaat van Dens is in staat emissieloos energie te leveren door het gebruik van de vloeibare waterstofdrager hydrozine

Hamer in zee met Dens-hydrozine-aggregaat

Datum: 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 29 juli 2020
Door: Gert Vreemann
Hamer, de marktleider op het gebied van brandstofinstallaties in de Benelux, en Dens, de ontwikkelaar van het hydrozine-aggregaat, gaan samenwerken op het gebied van productie, onderhoud en service van dit hydrozine-aggregaat. Het aggregaat is in staat emissieloos energie te leveren door het gebruik van de vloeibare waterstofdrager hydrozine.

Het aggregaat is in staat emissieloos energie te leveren door het gebruik van de vloeibare waterstofdrager hydrozine

Hamer heeft recent in Dens geïnvesteerd om de eerste Dens-hydrozinemachines te laten draaien. Het bedrijf gaat met zijn uitgebreide serviceapparaat internationaal service en onderhoud verlenen aan de aggregaten van Dens. Naast service zal de engineering-afdeling van Hamer ook meedenken over het ontwerpproces, om het design zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te maken. De oprichters van Dens, Max Aerts en Tijn Swinkels, hebben de techniek in 2015 uit het lab gehaald en doorontwikkeld tot een marktklaar product. “Het product is nu klaar om de markt op te gaan en nu willen we gaan versnellen. Samen met een partner als Hamer, met veel technische kennis en een groot netwerk, kunnen we dat ook”, vertelt Max Aerts, CEO van Dens.

. In het aggregaat wordt uit de hydrozine à la minute weer waterstof opgewekt en direct in een brandstofcel omgezet naar schone elektrische energie.

Het hydrozine-aggregaat van Dens is in staat emissieloos energie te leveren door het gebruik van de vloeibare waterstofdrager hydrozine, die voor het grootste deel uit mierenzuur bestaat. In hydrozine zit waterstof op een veilige en niet brandbare manier ‘gevangen’. In het aggregaat wordt uit de hydrozine à la minute weer waterstof opgewekt en direct in een brandstofcel omgezet naar schone elektrische energie. “Door deze slimme en veilige manier van waterstofopslag en transport halen we de drempels van waterstof onder druk weg en bieden we een gebruiksvriendelijkheid die gelijk is aan die van een conventioneel aggregaat”, aldus Tijn Swinkels, CTO van Dens.