Grimme Ventor zelfrijdende aardappelrooier

Grimme Ventor doorontwikkeld

Datum: 18 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 18 februari 2021
Door: Gert Vreemann
Machinefabrikant Grimme heeft een aantal verbeteringen doorgevoerd aan de zelfrijdende Ventor-4150. De meest opvallende vernieuwing aan deze vierrijige aardappelrooier is de HT 400-loofklapper voor lang en taai aardappelloof.

Grimme Ventor 4140 aardappelrooier aan t rooien

Zoals wellicht bekend hadden de eerste Ventors geen loofklapper. Grimme claimde dat de doorvalmatten het loof er wel uit zouden halen. In de praktijk bleek dit bij veel en taai loof niet helemaal op te gaan of te veel capaciteit te kosten om het eruit te krijgen. Daar speelt Grimme nu op in met de HT 400-loofklapper. Deze heeft een diepteregeling via sleeptasters. Voor wegtransport wordt de unit boven de opname-unit getild.

Verdere verbeteringen aan de Ventor zijn de slijtvaste kunststof schaarplaten voor minder aankleven van zware grond en een verbeterde breekboutbeveiliging van de rooischaren (tegen stenen) door ook de schaardragers met breekbouten uit te voeren. Met het optionele Speedtronic-Web worden de snelheden van de zeefbanden, inclusief de loofdoorvalband, nu automatisch aan de rijsnelheid aangepast. Met de functie Turbo Clean wordt het reinigen van bepaalde banden en reinigers eenvoudiger gemaakt. De banden en reinigers worden dan na elkaar met maximale snelheid aangedreven, zodat er een zelfreinigend effect wordt gerealiseerd. De aandrijving van de bunkerlosband is doorontwikkeld, zodat de lostijd van de vijftientons bunker van negentig naar zestig seconden is teruggebracht.

Grimme aardappelrooier met bedieningsscherm voor opbrengskartering

Voor het documenteren van de opbrengst kan de Ventor 4150 met een geïntegreerde opbrengstmeting worden uitgevoerd. De meetwaarden kunnen in ISO-XML-formaat worden opgeslagen en met een usb-stick of via het gegevensplatform Agrirouter worden verzonden. De Ventor 4150 kan optioneel met Michelin Cerexbib 2-banden in de maat 900/60R38 VF worden uitgevoerd.