Eikenprocessierups bestrijden met drone

Eikenprocessierups bestrijden met drone

Datum: 24 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 29 juli 2020
Door: Gert Vreemann
Koppert, specialist in duurzame oplossingen voor de teelt van voedsel- en siergewassen, zet voor het eerst in Nederland een drone in bij proeven met de biologische bestrijding van de eikenprocessierups. Na de succesvolle inzet van deze Natutec Drone in de aardbeienteelt is er samen met cumelabedrijf Wolterinck BV in Beltrum een proef opgezet met de drone bij de gemeente Enschede om de eikenprocessierups te bestrijden met Chrysopa.
Eikenprocessierups bestrijden met drone

Het doel van de proef was te kijken of de uitzet van biologische bestrijders met een drone toekomst heeft in de biologische bestrijding van de eikenprocessierups. De Natutec Drone heeft een uniek verspreidingsmechanisme, dat een breed scala aan biologische producten kan vervoeren en deze met grote nauwkeurigheid en doeltreffendheid kan verspreiden. “Er spelen veel factoren waarmee we rekening moeten houden”, zegt specialist Rianne Lek van Koppert. “Het was spannend of de drone dicht genoeg bij de eikenbomen kon komen om de biologische bestrijders effectief uit te zetten. We willen daarbij niet alleen de top van de eikenbomen raken, want de eikenprocessierupsen verspreiden zich door de hele boom”, aldus Lek. Ze is tevreden met de eerste resultaten van de proef. “Het was een mooie eerste ervaring om deze techniek toe te passen. Een volgende stap is om deze toepassingstechniek nog verder te optimaliseren, want hoe beter de natuurlijke bestrijder bij de plaag komt, hoe beter de bestrijding.”

Eikenprocessierups bestrijden met drone

Ivo de Groot, directeur van cumelabedrijf Wolterinck, is ook tevreden over de eerste resultaten. “Het weer zat wat tegen bij de proef, omdat het achteraf bezien wat te hard waaide. De eerste resultaten zijn desondanks dermate positief dat we er samen met Koppert mee doorgaan”, aldus De Groot. Hij geeft aan dat ze nog dit jaar willen onderzoeken of de eitjes bij stiller weer beter in de boomtoppen kunnen worden afgezet voor een beter resultaat. “Als de eitjes goed zijn afgezet, blijven de vliegen bij de boom en werkt de methode goed”, legt hij uit. Ook wil hij met Koppert onderzoeken of met de drone ook nematoden effectief kunnen worden toegediend op individuele bomen. De Groot: “De drone-techniek voldeed goed aan de gestelde verwachting. Het is nu een kwestie van samen met Koppert verder finetunen op basis van de opgedane ervaringen.”