Dewulf Enduro aardappelrooier

Dewulf lanceert vierrijige Enduro-zeefbandrooier

Datum: 25 november 2020
Laatst bijgewerkt: 25 november 2020
Door: Gert Vreemann
Dewulf had de Enduro graag fysiek voorgesteld tijdens Interpom, maar het werd een online live-onthulling. De 27 tons Enduro met 10 tons bunker combineert bekende en nieuwe technieken en moet op zes VF-banden vooral ook bodemvriendelijk zijn.
Dewulf Enduro zelfrijdende aardappelrooier

Soil-Saver noemt Dewulf zijn aanpak om de machine bodemvriendelijker te maken. Om dit te bereiken, staat de circa 27 ton wegende en krap vijftien meter lange zelfrijder op VF-banden: voor twee VR 270/95R48-banden en achter vier 750/65R26-banden (twee assen). Dat moet resulteren in een specifieke bodemdruk van 1,5 kilo per vierkante centimeter. Daarbij heeft de fabrikant het zwaartepunt zo ver naar achteren weten te leggen dat onder natte omstandigheden de voorwielen de ruggen niet beschadigen.

Net als de Kwatro kent de Enduro geen vernauwingen over zijn zeefbanden. Daarbij kan de chauffeur nu de helling van de reinigingsmodule eenvoudig traploos aanpassen tussen nul en twaalf graden, naar gelang de reinigingsbehoefte in het veld. Bovendien kan de axiaalrollenset onder elke hellingshoek worden gebypasst. De ringelevator van de Enduro maakt gebruik van de nieuwe, gepatenteerde Fill-Tastic-technologie. De ringelevator heeft een capaciteit van 200 ton per uur, waarbij de snelheid automatisch via een sensor wordt geregeld. De tweedelige bunker met afvoerelevator heeft een inhoud van tien ton. Overtollige grond wordt door een afvoerelevator met spijlenketting afgevoerd. De afvoerelevator met kantelende top reikt over vier rijen.

bediening Dewulf Enduro aardappelrooier

De Enduro is uitgerust met een 331 kW (450 pk) Scania-Stage V-motor. Volgend jaar start de fabrikant met de serieproductie. Vanaf eind november zal de Enduro ook te configureren zijn in de virtual showroom die de fabrikant voor een beperkte tijd online beschikbaar stelt.