Claas Scorpion verreiker

Claas Scorpion -Varipower 2-telescoopladers

Datum: 21 oktober 2021
Laatst bijgewerkt: 21 oktober 2021
Door: Gert Vreemann
Claas heeft de lichte en middelzware Scorpion-telescoopladers geüpdatet. Eén van de opvallendste wijzigingen is de Varipower 2-dubbelmotor. Deze compacte aandrijving is onder andere bekend van de Jaguar-veldhakselaars.
Claas Scorpion verreiker

De Varipower 2-dubbelmotor vervangt de Varipower-aandrijving in de Scorpion 741, 736, 635, 1033 en 732. Deze nieuwe aandrijving bestaat uit twee hydromotoren die samen een as en een spiegelplaat delen. Het draaibereik van beide motoren bedraagt maximaal 23 graden, waarbij de twee aandrijvingen door een gemeenschappelijke verstelunit worden aangestuurd. Deze techniek wordt al jaren in de Claas Jaguar-hakselaars gebruikt. De chauffeur kan als vanouds drie snelheidsbereiken instellen: 0 tot 15 km/u, 0 tot 30 km/u en 0 tot 40 km/u. Ook wordt er op topsnelheid met lagere toerentallen gereden. De Scorpion 960, 756 en 746 blijven onveranderd werken met respectievelijk Varipower (746) of de Varipower Plus-rijaandrijving (756, 960) met groothoekhydrostaten en een tweede verstelmotor.

Claas Varipower 2 Scorpion verreiker

Voor alle Scorpion-modellen zijn als optie twee Claas-camera’s leverbaar, die bijvoorbeeld aan de achterzijde, op de telescooparm of op het aanbouwframe kunnen worden gemonteerd. De camerabeelden worden naar een afzonderlijk display in de cabine overgedragen. Wanneer achteruit wordt gereden, wordt automatisch overgeschakeld naar de camera aan de achterzijde. Om handmatig laadcycli te tellen, is een nieuwe, viercijferige teller beschikbaar, die nabij de joystick wordt aangebracht. Eveneens nieuw zijn een led-zwaailicht, automatisch terugkerende richtingaanwijzers en uitvoeringen met speciale bandenmaten. De achterzijde van de Scorpion is nu ook toegankelijk zonder gereedschap te hoeven gebruiken.