bell rupsdumper

Bell-rupsdumpers komen naar Europa

Datum: 1 augustus 2022
Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2022
Door: Gert Vreemann
De Bell-rupsdumpers zijn al twee jaar in Amerika op de markt, maar maken nu ook de oversteek naar het Europese vasteland. Bell heeft de TC7A- en TC11A-rupsdumpers volgens dezelfde filosofie gebouwd als de gelede dumpers. Ze beschikken dus over de bekende Bell-componenten en Bell-eigenschappen, waarvan de ruime cabine en het rupswerk met dubbele pendeling opvallen.

bell rupsdumper

Al voor 2020 heeft Bell deze ontwikkeling opgepakt voor met name de Noord-Amerikaanse markt en dan met name vanuit de vraag van klanten die zich bezig houden met het leggen van pijpleidingen, vooral in moeilijk toegankelijk terrein. Deze Bell-rupsdumpers met een leeg gewicht van elf (TC7A) en dertien ton (TC13A) bij laadvermogens van respectievelijk zeven en elf ton gaan op zachte bodem en steile hellingen duidelijk verder dan de gelede dumpers.

ruspen bell rupsdumper

Bell heeft bij de ontwikkeling duidelijk een eigen plan getrokken. Zo bevat de machine uiteraard de bekende Bell-ingrediĆ«nten, zoals de Stage V-Cummins B 6.7-krachtbron met 168 kW (225 pk) voor de TC7A en 186 kW (259 pk) voor de TC11A, in combinatie met Bosch Rexroth-hydrauliek en standaard het Bell [email protected] Opvallend is het rijwerk, dat voor een zo goed mogelijke bodemvolging is uitgerust met twee dubbele pendelsystemen in combinatie met drie looprollen. Bell claimt daardoor een betere bodemaanpassing en drukverdeling dan bij andere systemen en daarmee ook een verlaagde kans op rupsbeschadigingen en bovenmatige slijtage.

bell rupsdumper

Bell heeft niet gekozen voor een bestaande cabine van een graafmachine, maar voor een eigen ruime cabine. De hydrostatisch aangedreven rupsdumpers, met maximale rijsnelheden van 12 en 14 km/u, worden standaard voorzien van een 3,5-kuubs (TC7A) of een 5,4-kuubs (TC11A) kipper. Desgewenst is de TC11A ook leverbaar met een platte opbouw. Deze kan dan worden opgebouwd met specifieke uitrustingsstukken, zoals een betonmixer of een telekraan. Bell zal de nieuwkomers op de Bauma introduceren. Hitachi Nederland brengt ze in Nederland op de markt. De machines worden volgens de fabrikant in de tweede helft van 2023 leverbaar.