CLaas Orbis met transportbeveiliging

Automatische transportbeveiliging op Claas Orbis

Datum: 15 oktober 2020
Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2020
Door: Gert Vreemann
Met de introductie van de nieuwe Orbis 900-maïsbek toont Claas ook een automatische transportbeveiliging. Deze optie is nu leverbaar op de hele Orbis-serie. Hiermee is in een halve minuut de maïsbek in te klappen en transportklaar, zonder dat de chauffeur de cabine uit hoeft.
CLaas Orbis met transportbeveiliging

In Duitsland zijn de transportafmetingen van grote machines vanwege de strenge ‘Strassenzulassung’ echt een thema. Claas speelt daar maximaal op in met de nieuwe (twaalfrijige) Orbis 9-maisbek, die binnen drie meter inklapt voor transport. Daarbij wordt ook automatisch de transportbeveiliging uitgevouwen, waarmee de bek aan de voor- en zijkanten goed is afgeschermd en waarin bovendien de verlichting is geïntegreerd.

Steunwiel voor tanspor Claas Orbis  maisbek

Daarbij klappen ook nog automatisch twee transportwielen onder de maïsbek uit, zodat de vooraslast bij transport van de zwaarste Claas 990-hakselaar onder de 11,5 ton blijft. Bij het uitklappen worden de transportwielen weer ingetrokken en wordt de transportbeveiliging weggeklapt, zonder dat je als chauffeur de cabine uit hoeft om deze af te nemen.

12 meter brede Claas Orbis maisbek in de praktijk

De opbouw van de Orbis 900 is direct afgeleid van de bestaande Orbis 750. Het vijfdelige frame klapt net als de Orbis 750 als een harmonica op en ook de opbouw en ophanging zijn vergelijkbaar. Voor Nederland is dit twaalfrijige voorzetstuk geen groot thema. De als optie verkrijgbare automatische transportbeveiliging, die dus ook op de kleinere Orbis-modellen leverbaar is, is een welkome aanvulling.