(L) Herberth Samsom en (R) Frans Maas 3.jpg

TBAuctions neemt Epic over

Datum: 26 april 2023
Laatst bijgewerkt: 26 april 2023
Door: Toon van der Stok
Het moederbedrijf van Troostwijk, TBAuctions neemt het Nederlandse veilinghuis Epic-Auctions over. Epic-Auctions hoopt daarmee te kunnen profiteren van de schaalvoordelen van TBAuctions. Voorlopig blijft het bedrijf wel zelfstandig bestaan en zal haar eigen veilingen blijven organiseren.

De vandaag bekend gemaakte overname is voor Epic-Auctions vooral een kans om verder te groeien vertelt directeur Frans Maas. “De afgelopen vier jaar hebben we onze omzet verviervoudigd van bijna 8 naar 30 miljoen. Op eigen kracht kunnen we zeker verder groeien, maar dan moeten we ook naar het buitenland. Dat lijkt eenvoudig, maar betekent ook dat je precies moet weten hoe de wetgeving daar in elkaar zit. Door onze samenwerking met TBAuctions krijgen we direct de beschikking over die kennis en kunnen verder ontwikkelen en groeien.”

Stormachtige groei

Voor TBAuctions past de overname in een ongeveer anderhalf jaar geleden ingezette groei strategie. In die periode zijn inclusief Epic-Auctions nu al 11 veilinghuizen overgenomen. Een stormachtige groei die mogelijk is doordat moederbedrijf TBAuctions sinds 2021 eigendom is van een Zweeds Duitse investeringsmaatschappij. Dankzij die overname heeft TBAuctions nu de mogelijkheid om zo snel te groeien vertelt directeur Herberth Samsom bij een exclusieve toelichting op de overname. “We zien dat ontwikkelingen heel snel gaan en dat het vooral van belang is om als veilinghuis over een grote database van aanbieders en kopers te beschikken. Die kunnen we nu bundelen doordat we als TBAuctions een eigen digitaal platform hebben ontwikkeld, dat alle bedrijven die onderdeel uit maken van de groep kunnen gebruiken. Daarmee profiteert de verkoper van de grootste biedersgroep van Europa.”

Door alle overnames heeft Troostwijk nu een jaaromzet van 1,1 miljard euro. Dit is de waarde van alle verkochte goederen inclusief de veilingprovisie. Daarmee is Troostwijk het grootste veilinghuis in Europa geworden.  Dat is volgens Samsom vooral voor de verkopers belangrijk omdat ze daarmee toegang hebben tot de grootste biedersgroep. Dat is voor hen belangrijk want daarmee is de kans het grootst dat je de maximale opbrengst uit je veiling haalt.”  Aan de andere kant merken Samsom en Maas dat bij de kopers het vertrouwen in de veilingen stijgt. “Met een filmpje, veel foto’s en een goede beschrijving weten ze wat ze kunnen verwachten. Want als hij niet werkt, staat dat er ook bij. Daarom komen ook nog maar een beperkt aantal mensen vooraf kijken. De meeste kopen gewoon ongezien en vertrouwen op onze beschrijving.

Epic-Auctions blijft

Na de overname zal Epic-Auctions gewoon onder eigen naam blijven veilen. Voorlopig ook op de bestaande locaties en met dezelfde werkwijze als tot nu toe. Uiteraard zal er wel het nodige gaan veranderen als de veilingen via het IT-platform van TBAuctions zal verlopen. Binnen dit platform is het hele veilingproces van aanbieden van goederen, veilen van producten tot de afwikkeling van de veiling gedigitaliseerd. Wie regelmatig contact heeft met Epic houdt ook de bestaande contactpersonen, want al het personeel blijft in dienst. Met de verdere groeiambities van het bedrijf gaat Maas er van uit dat het personeelsbestand alleen maar verder zal groeien.

(L) Herberth Samsom en (R) Frans Maas 3.jpg