Vraagteken

Stikstofgesprek landbouw: hoe nu verder?

Datum: 8 augustus 2022
Laatst bijgewerkt: 8 augustus 2022
Door: Hans Verkerk
Op vrijdag 5 augustus 2022 vond het eerste gesprek plaats tussen gespreksleider Remkes, het kabinet en de landbouw. Helaas leverde het gesprek vooral teleurstelling op over het gebrek aan beweging bij het kabinet, terwijl die beweging juist hard nodig is om de diepe vertrouwenskloof tussen de overheid en landbouw te overbruggen. Hoe nu verder?

De landbouw probeert al ruim twee jaar afspraken te maken met de overheid over het vrijwillig nemen van maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen. Vanuit Cumela zijn wij hier nauw bij betrokken en hebben diverse gesprekken bijgewoond. Tot nu toe kwam het kabinet alleen met bezwaren. Ook nu ligt de bal bij het kabinet. We kijken met gespannen verwachtingen naar de ontwikkelingen en de ruimte die het kabinet wil gaan bieden.

Kleine lichtpuntjes

In het gesprek zijn er twee kleine lichtpuntjes voor de landbouw naar voren gekomen, zoals te horen in onderstaand statement van Sjaak van der Tak van LTO Nederland naar aanleiding van het gesprek. Het kabinet is iets gaan bewegen op het punt van de PAS-melders en ze willen onderzoeken of Nederland in plaats van een depositiebeleid ook zou kunnen werken met emissiedoelstellingen en toetsing aan de hand van de instandhouding van de natuurkwaliteit. Het is nog onduidelijk hoe dit er dan uit zou moeten zien en wat hiervan de consequenties zijn.

Belang van de cumelasector

Ook onze ondernemers in de cumelasector hebben een groot belang bij het oplossen van het stikstofprobleem. Aan de ene kant omdat de landbouw een belangrijke opdrachtgever is en aan de andere kant omdat we voor grondverzet en cultuurtechnisch werk afhankelijk zijn van het afgeven van vergunningen.

Eind augustus staat er weer een overleg gepland met de landbouw. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet, houden nauw contact met de landbouworganisaties en denken na of we dit keer wel aan tafel schuiven.

Cumela Nederland

Hans Verkerk

Manager beleid