jelle coen bijlsma

Stigas helpt bij voorlichting over veilig en gezond werken

Datum: 8 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 12 januari 2021
Door: Corina van Zoest-Meester
Het coronavirus vraagt veel van ons allemaal en daarom is het deze winter misschien wel belangrijker dan ooit om fit en energiek blijven. Zowel privé als op het werk. We kunnen ons voorstellen dat je behoefte hebt met je medewerkers in gesprek te blijven over veilig en gezond werken. Fysiek bij elkaar komen lukt voorlopig nog niet. Daarom geeft Stigas de voorlichtingen nu digitaal. De top 5-onderwerpen worden online gegeven. Kijken en luisteren, maar vooral ook meepraten en meedoen!

De top 5-onderwerpen:

  • Inregelen van coronamaatregelen.
  • Leren van ongevallen.
  • Veiligheid op het bedrijf. 
  • Duurzame inzetbaarheid (Werken aan morgen).
  • Voorkomen van en omgaan met werkstress.


Daarnaast biedt Stigas de volgende onderwerpen aan:

  • Gedrag en veiligheid.
  • Veiligheidsbewustzijn.
  • Veilig onderhoud.
  • Werken op hoogte.


Tijd
De voorlichtingen duren ongeveer een uur. Het tijdstip wordt in overleg bepaald. Dit kan ook na werktijd.

Programma ZOOM
De voorlichtingen worden gegeven in het programma ZOOM en zijn interactief van opzet. Deelnemers krijgen vooraf een korte uitleg over dit programma toegestuurd.  

Kosteloos voor cumelabedrijven
Aan de deelname zijn geen kosten verbonden voor bedrijven in de cumelasector die vallen onder de cao Groen, Grond en Infrastructuur! Maar let op het budget is beperkt. Op = op !

Aanmelden
Je kunt je direct aanmelden door te mailen naar [email protected] onder vermelding van: Aanvraag online voorlichting / toolbox Cumela. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Peter Bredius [email protected] 

Of kijk op: https://www.stigas.nl/diensten/voorlichting

De onderwerpen:

1. Coronamaatregelen
Welke voorzorgsmaatregelen neem jij in jouw werk? Wat is de rol van de werkgever? En wat kun je zelf doen? Aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden bekijken we hoe een werkplek ingericht moet zijn en welke afspraken gemaakt moeten worden om aan de gestelde eisen te voldoen. Hoe breng je dit in kaart en hoe bespreek je dit nu op een constructieve wijze

2. Vitaal in coronatijd (Werken aan morgen)
Wat kun jij doen om energiek te blijven? Nu, in coronatijd zo net na de feestdagen? En in de toekomst? We gaan in gesprek over vitaliteit: wat is het, waarom is het belangrijk, wat beperkt je vitaliteit en hoe kun je eraan werken? Medewerkers van Colland deelnemers krijgen de mogelijkheid met de vitaliteitsscan een persoonlijke test te doen. En als dat nodig is kun je in een coachingsgesprek dieper ingaan op wat jij nodig hebt.

3. Vlammen zonder afbranden (omgaan met stress)
Werkdruk, coronabeperkingen, stress…. We lopen er allemaal wel eens tegenaan. Het zijn niet alleen de zaken om ons heen die stress veroorzaken, stress zit vooral in onszelf. Stress kan ons helpen optimaal te presteren. Maar als de stress aanhoudt, dan is het een aanslag op ons lichaam. Schade die blijvend kan zijn. Hoe voorkom je dat? En wat moet je doen wanneer je merkt dat de drukte je teveel wordt?

Online bijeenkomsten
Dat komt aan bod tijdens deze online bijeenkomst. We bespreken wat voor jou van belang is: hoe blijf ik in balans, lichamelijk en mentaal; waar krijg ik energie van en wat vreet bij mij juist energie; hoe kan ik daar op sturen, op het werk en thuis? Aan het eind van de bijeenkomst heb je handvatten en tips om hier ook echt iets mee te doen. Voor jezelf of om met elkaar op het bedrijf of thuis te bespreken.

Andere mogelijke onderwerpen

  1. Leren van ongevallen: het aantal bedrijfsongevallen dat jaarlijks voorkomt is een goede graadmeter hoe het is gesteld met de veiligheid binnen jouw bedrijf en de sector waarin je werkt. Door deze goed te bestuderen en vanuit verschillende invalshoeken te bekijken kun je soortgelijke incidenten voorkomen. Aan de hand van enkele praktijksituaties nemen we ne mee in wat er zo allemaal kan gebeuren in jouw werk.
  2. Veiligheid op het erf: helaas gebeuren er jaarlijks nog vele ongelukken op het boerenerf. Ben jij je bewust van de veiligheid op het erf van je klant en van je eigen bedrijf? In een interactieve bijeenkomst kijken we naar en bespreken  veelvoorkomende onveilige situaties. Samen onderzoeken we passende oplossingen, die direct toepasbaar zijn.
  3. Gedrag en Veiligheid: gedrag is veelal een grote oorzaak in het ontstaan van bedrijfsongevallen. He ontstaat dit gedrag en hoe kunnen wij dat beïnvloeden.
  4. Veiligheidsbewustzijn: gaat ook over gedrag, maar dan meer de insteek op de LMRA, denk na voordat je gaat beginnen.
  5. Veilig onderhoud: tijdens het onderhoud van machines, veilig werken.
  6. Werken op hoogte.: hoogwerker, werkbak, ladder, hoger gelegen ruimte.