Straten

Stigas gaat in op het PMO (Preventief Medisch Onderzoek)

Datum: 1 december 2021
Laatst bijgewerkt: 6 december 2021
Door: Corina van Zoest-Meester
Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) brengt de leefstijl, het werkvermogen en de geestelijke en lichamelijke gezondheidsrisico's van je medewerkers in kaart.

In de Arbowet (artikel 18) staat vermeld: “De werkgever stelt de werknemers periodiek in de gelegenheid een onderzoek te ondergaan, dat erop is gericht de risico’s die de arbeid voor de gezondheid van de werknemers met zich brengt zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken.” In de praktijk spreekt men hierbij vaak over PMO (Preventief Medisch Onderzoek). Soms wordt met het PMO het PAGO (Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek) bedoeld. 

Wat staat hierover in de cao Groen Grond en Infrastructuur?
In artikel 75 Arbeidsgezondheidskundig onderzoek Lid 1 staat het volgende geschreven: De werknemer kan voor rekening van de werkgever een gericht arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO/PMO) laten verrichten:

  1. Vanaf 35 t/m 44 jaar 1 maal per 3 jaar
  2. Vanaf 45 t/m 49 jaar 1 maal per 2 jaar
  3. Vanaf 50 jaar Jaarlijks

Wat houdt PMO/ PAGO in?
De inhoud van het onderzoek moet zijn afgestemd op de gevaren en risico’s die het werk voor de gezondheid van de werknemers kan hebben. De inhoud van het PMO / PAGO wordt daarom gebaseerd op de RI&E. In de RI&E komen namelijk al bepaalde risico’s van het werk naar voren. Zo wordt bijvoorbeeld het gehoor alleen onderzocht als er in het werk sprake is van lawaai. Het gaat bij PMO / PAGO niet alleen om onderzoek naar de gezondheid, maar het heeft ook een preventief karakter. Met de uitkomsten van het PMO onderzoek weet de werknemer wat de risico’s zijn voor zijn/haar gezondheid en wat hij of zij moet doen, of laten, om zijn/haar gezondheid te beschermen en om ziekte en mogelijk verzuim in de toekomst te voorkomen. Bij het PMO / PAGO is er  naast aandacht voor de lichamelijke ook aandacht voor de geestelijke conditie en de levensstijl van de medewerker.

Medewerkers krijgen een persoonlijk verslag. Bij meer dan 20 deelnemers is een groepsrapportage voor de werkgever mogelijk.

Wanneer is een PMO verplicht?
Bij bepaalde risico’s is het aanbieden van PMO / PAGO verplicht. Voor de cumelasector zijn dat onder andere:

  • Jeugdigen
  • Nachtarbeid
  • Gevaarlijke stoffen (jaarlijks bij spuitwerkzaamheden)
  • Kankerverwekkende of mutagene stoffen en kankerverwekkende processen
  • Biologische agentia
  • Beeldschermwerk
  • Lawaai
  • Trillingen

Waarom dit onderzoek?
Doordat de schade pas na verloop van tijd zichtbaar wordt, wordt er gesproken bij het uitvoeren van een PMO over meten is weten. De medewerkers zijn de motor van je bedrijf, die moet je goed onderhouden. Gelet op de verhoging van de AOW-leeftijd, is het gezond en vitaal houden van de medewerkers extra belangrijk. Nu er langer doorgewerkt moet worden zullen beroepsziekten in de toekomst mogelijk al optreden wanneer de medewerker nog werkzaam is.

De kosten van het uitvoeren van een PMO zijn voor rekening van de werkgever, maar de opbrengsten ook.

Meer informatie

Stigas gaat op de website dieper in op PMO en PAGO. Heb je vragen over de PMO en/of PAGO? Neem dan contact op via [email protected] of bel naar Stigas 085 044 07 00 en kies optie 1.