aanhanger_verbouwd_camper_Van_Donselaar_Boom_Bos

Specialist in bosbeheer

Datum: 30 oktober 2024
Laatst bijgewerkt: 30 oktober 2024
Cumela is niet alleen de branchevereniging voor grote bedrijven in groen, grond en infra, maar ook voor de eenmanszaak en zzp’er. In deze serie nemen we een kijkje bij de eenmanszaken die dagelijks werken in de cumelasector. Vanuit Rhenen verzorgt Alfred van Donselaar bosbouwwerkzaamheden in Nederland en Duitsland.

“Alles wat met bosbouw te maken heeft, maar vooral hout versnipperen”, antwoordt Alfred van Donselaar op de vraag welke werkzaamheden hij zoal doet. Hij startte in 1996 zijn bedrijf Van Donselaar Boom-, Bos- en Landschapsverzorging en verhuisde in 1998 voor de liefde naar Rhenen. Naast het versnipperen doet hij nog een groot aantal andere werkzaamheden die met bosbouw te maken hebben. “Stobbenfrezen, waarbij we de onderste resten van een boomstam fijn frezen”, noemt hij als voorbeeld. “Ook klepelen we regelmatig bosachtige omgevingen en soms zagen we bomen om die een gevaar vormen voor hun omgeving”, aldus de ondernemer. Van Donselaar werkt door heel Nederland en is ook regelmatig in Duitsland aan het werk, bijvoorbeeld voor het afknippen van opslag van bomen, zodat er een kaal stuk ontstaat voor herplant. Zijn klanten zijn particulieren, bedrijven, overheden, gemeenten en bosbeheerders, zoals Staatsbosbeheer.

Dealer zaagklemmen

Hoewel Alfred een eenmanszaak zonder personeel heeft, praat hij veel in de wij-vorm. “Ik heb een heb een groot netwerk van relaties met wie ik samenwerk. Bij drukte helpen we elkaar. Ook doen mijn drie kinderen wel eens werkzaamheden voor me. Ik doe het dus niet helemaal alleen”, aldus Alfred. In 1996 begon hij zijn bedrijf met een motorzaag, een trekker en een handversnipperaar. “Langzamerhand heb ik mijn bedrijf steeds verder kunnen uitbouwen. In de eerste jaren heb ik zelf een trekker, aanhanger en versnipperaar aan elkaar gebouwd, waardoor ik de houtsnippers zelf kon bunkeren. Rond 2000 heb ik een nieuwe versnipperaar gekocht met kraaninvoer en een bunker en een paar jaar later nog één. Sinds 2012 heb ik een Albach, dat is een zelfrijdende machine met grijper, versnipperaar en bunker ineen. Ik was de eerste in Nederland met zo’n machine. Hij mag net als een vrachtwagen over de snelweg. Als er ergens op de wereld een betere machine zou zijn, had ik die gekocht. Hij is productief, snel en gemakkelijk inzetbaar.”

Zijn liefde voor het Duitse merk gaat zelfs zo ver dat hij inmiddels voor Nederland en België dealer is geworden van Albach-zaagklemmen. “Deze zaagklemmen passen niet alleen op Albach-machines, maar op alle kranen. De zaagklem kan een boomstam tot op grondhoogte afzagen en is geschikt voor diktes tot zestig centimeter. En met Albach-kwaliteit, super dus!”

Huis op wielen

Om zijn werk zo efficiënt mogelijk te plannen, leeft Alfred doordeweeks vaak vanuit zijn rijdende huis. Achter zijn Albach koppelt hij een aanhanger, waarin hij een bed, keuken en badkamer heeft gemaakt. “Het is belangrijk dat ik mijn tijd goed gebruik, want van 15 maart tot en met 15 juli mogen er geen bomen worden gekapt. Doordat de zomervakantie daarna komt, kan ik maandenlang geen hout versnipperen. Vaak start mijn werk pas weer in september op. Dankzij mijn aanhanger kan ik mijn tijd besteden aan werken in plaats van rijden”, legt hij uit. Wat doet hij in die tussenliggende periode, als hij niet het bos in mag? “Ik heb een paar rupskranen en een vrachtwagen. De kranen verhuur ik, met of zonder machinist. Verder werk ik regelmatig voor diverse transportbedrijven. Ook ben ik gespecialiseerd in het plaatsen van mollenpillen en het spuiten van eiken tegen de eikenprocessierups. Tussendoor ben ik bezig met onderhoud, revisie en vernieuwing van mijn machinepark.”

Sterke oplossingen

In de bijna dertig jaar van zijn bedrijf heeft Alfred veel geleerd. “Toen ik begon, wist ik eigenlijk niets. Nu weet ik hoe ik werkzaamheden gemakkelijker en efficiënter kan doen. Ik realiseer me ook steeds meer dat we mensen nodig hebben die de handen willen laten wapperen. Wel vind ik dat het door de regelgeving steeds moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden. Je moet aan zoveel eisen voldoen en certificaten behalen, zonder dat je die kosten kunt doorberekenen aan je opdrachtgevers. Dat vind ik wel eens frustrerend.”

Toen Alfred een jaar of vijftien geleden van zijn oude verzekeraar naar Cumela switchte, viel het hem op dat Cumela met sterke oplossingen kwam. “Cumela denkt in óns belang en alles wordt altijd meteen geregeld. Toen ik de Albach net had, kwam er ijzer in de versnipperaar, waardoor die moest worden gerepareerd. Cumela attendeerde me erop dat ik ook was verzekerd voor de tijd dat ik niet met de Albach kon werken. Ik kreeg toen nog anderhalve week stilstandvergoeding. Verder ben ik blij met de interessante nieuwsbrieven en Grondig. Ik merk wel dat ik in een nichemarkt opereer, waardoor de verhalen niet vaak over mijn type bedrijf gaan, maar toch vind ik ze inspirerend.”