zwaar transport met Volvo FH

Speciale Volvo FH-trekkers voor zwaar transport

Datum: 24 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 24 februari 2021
Door: Gert Vreemann
Voor cumelabedrijven die vaak speciale transporten met de dieplader uitvoeren, bevatten deze speciale af-fabriek-oplossingen van Volvo Trucks voor de FH-trekkers interessante oplossingen. Het gaat hier om twee FH-trekkers met 400 kW (540 pk) voor zwaartransportspecialist Pax in Heerenveen.
zwaar transport met Volvo FH

Pax Bouw- en Industrieservice uit Heerenveen heeft onlangs twee nieuwe Volvo FH-trekkers in gebruik genomen. Beide zwaartransporttrekkers konden af-fabriek worden geleverd in de specificatie zoals Pax die wenste. De twee Volvo FH-trekkers van Pax zijn een 6x4 en een 8x4, beide met een 400 kW (540 pk) krachtbron, een I-Shift-versnellingsbak met kruipversnellingen en tientons voorassen. Pax wilde een zo compact mogelijke 8x4-trekker met tientons voorassen en Dynamic Steering. Volvo kon die leveren en dankzij de I-Shift met kruipversnellingen kon worden gekozen voor assen zonder naafreductie. Door die combinatie hebben de trekkers heel veel kracht op lage snelheid en blijft het toerental op kruissnelheid laag. Met de aandrijflijn met enkele-reductieassen wordt volgens Volvo tot vijf procent aan brandstof bespaard ten opzichte van assen met naafreductie. 

zwaar transport met Volvo FH

Beide trekkers zijn volledig luchtgeveerd. De 6x4 is goed voor een GCW van 130 ton en bijna negentien ton schoteldruk en de 8x4 heeft een zwaartransportverklaring met een GCW tot 130 ton en bijna 25 ton schoteldruk. Daarmee kan Pax Bouw- en Industrieservice uit de voeten, aangezien de meeste transporten volumineus zijn. Met de 8x4-trekker in combinatie met een vijfassige dubbel uitschuifbare semi-dieplader kan Pax bovendien ook het middelzware segment bedienen.