Voor de bedrijven die actief zijn in recycling en compostering is het tweejaarlijkse bezoek aan de BVOR demodagen vaste prik. Het is de gelegenheid om alle soorten machines die in de recycling worden gebruikt in werking te zien. Dit keer op het terrein van BVOR (en Cumela) lid Den Ouden. Daar stonden 43 machines die allemaal achter elkaar werden gedemonstreerd en van vakkundig commentaar voorzien door spreekstalmeester Jan van Bemmel en een vertegenwoordiger van de machine in actie die een aantal bijzonderheden mocht melden.
Opvallend is dat de elektrificering ook bij deze machines langzaam doorgaat. Waar in het verleden alleen stationaire machines waren te zien die met een kabel elektrisch werden aangedreven, waren er nu ook al puur batterij aangedreven machines. Waarbij een hoofdrol was weggelegd voor de eTurner compostomzetter van JT. Dit jonge bedrijf heeft twee volledig elektrische omzetters gebouwd. Beiden werden getoond. Het kleinste model de E380 gaat tot compostzwaden van 3,8 meter breed. De E530 kan tot 5,3 meter breed werken. De hoogte die ze aankunnen is respectievelijk 1,8 en 2,5 meter. Opvallend is natuurlijk vooral de stilte rond deze machine. In de getoonde uitvoering wordt de machine alleen met een afstandsbediening gestuurd aan het eind van een compostzwad. Het is ook mogelijk om hem met een cabine uit te rusten. Aan het eind van het zwad, stopt de machine automatisch. De verantwoordelijk operator krijgt dan een seintje en kan hem naar de volgende omgang sturen. Leverancier van deze machine is vd Pols uit Zuidland.

Meer elektrisch of hybride aangedreven machines waren te vinden bij de zeven. Daar draaien al jaren machines elektrisch door ze met een kabel aan het stroomnet te koppelen. Vanwege onvoldoende capaciteit op het net op veel plaatsen zijn daar de hybride machines bij gekomen. Dat wil zeggen machines die een dieselmotor aan boord hebben die zorgen voor de opwekking van elektriciteit. Het gebruik van elektriciteit is daarbij wel ingeburgerd doordat veel aandrijvingen nu gebeuren met elektromotoren. Dit maakt de machines stiller en vaak ook wat flexibeler.
Puur dieselgeweld is vooral bij de verschillende typen shredders nog de standaard. Daar gaat het vooral om motorvermogen en dan is diesel nog steeds het uitgangspunt. Met motorvermogens tussen de 500 en 900 pk is er nog weinig animo voor andere brandstoffen. Al zijn er ook hier hybride oplossingen met dieselmotor die als generator werkt. Tijdens de demodagen waren er een groot aantal in werking te zien. Met tussen de oude bekende machines ook de nodige primeurs. Wij lichten er hier een paar bijzondere machines uit.
Primeur uit Steenderen
Een gloednieuwe shredder werd getoond door Stoevelaar machines. Zij bouwen zelf een aantal machines en een daarvan is de Wolf shredder. Dit is een allround shredder die nagenoeg alle producten aan kan, zoals afvalhout, groenafval, maar ook autowrakken, aluminium en banden. De machine heeft een Cat C18 motor van 765 pk. De werklengte van de rotoren is ongeveer 2,5 meter en deze hebben een diameter van 95 cm. De afvoerband is 1,40 meter breed en kan tot een hoogte van 5,3 meter uitstorten.

Morbark
Van dezelfde fabrikant werd voor de houtverkleining ook de Morbark 3400 getoond. Deze kan ook elektrisch worden aangedreven. De hoeveelheid beschikbaar vermogen daalt dan wel met 25 procent van 430 kW naar 298 kW. Die gaat dan wel volledig naar de rotor, terwijl er ook nog 75 kW voor de hydrauliek beschikbaar is.

Ragnartech
Een andere Nederlandse primeur kwam van Ufkes. Zij toonden de Ragnartech 9700 shredder. Deze machine wordt in eigen huis gebouwd, maar is gebaseerd op de Amerikaanse CBI. De machine is uitgerust met een John Deere motor die voldoet aan de Stage V normen maar zonder Ad Blue en roetfilter. De invoerbak is voorzien van Hardox platen om ook in de zwaarste condities te kunnen blijven werken.

Arjes
Een opvallende nieuwe machine bij de langzaamdraaiers is de Asjes Titan 900 shredder. Geimporteerd en verkocht door Tuytel. Deze machine heeft een 500 pk Volvo Penta motor onder de kap. De machine werkt met twee trommels. Asjes is daarbij bekend vanwege de snel verwisselbare walsen. Deze machine heeft een aparte unit voor de aandrijving die op afstand geplaatst kan worden. De aandrijving van de machine gebeurt daarna elektrisch. Naast hout kan deze ook bouw en sloopafval verkleinen.

Edge
Opkomend in het recycling werk is het gebruik van transportbanden. Achter de zeef is het zo eenvoudig om het uitgezeefde product op de hoop te zetten. Het bespaart zoals presentator Jan van Bemmel zie heel veel shovelbewegingen. De machinist heeft daardoor minder werk en kan zich bezig houden met het vullen van de machine en afvoer van het restprodukt. Stil tokkelend staat deze zo geld voor je te verdienen stelde Van Bemmel. Tuytel toonde de Edge transportband in combinatie met de Edge trommelzeef.

Neorec
Nog een nieuwe machine op de demodagen was de Trifac sterrenzeefmachine van Neorec. Deze wordt verkocht door Van der Pols en kan ook elektrisch worden aangedreven. De bunker heeft een inhoud van 10 kuub en is zes meter lang om hem makkelijk te kunnen vullen. Het zeefbed is in totaal 6,9 m lang. De machine heeft een capaciteit van maximaal 300 m3 per uur. De sterren die tegenover elkaar liggen hebben een verschillend tandaantal waardoor hij sterk zelf reinigend is. De zeefsterren kunnen worden vervangen of verwisseld met speciaal gereedschap zonder dat de assen hoeven te worden gedemonteerd.

Siebo stenenscheider
Een opvallend simpele oplossing voor het verwijderen van stenen uit compost toonde Siebo, geimporteerd door Van der Spek. Dit is een losse unit die achter de afvoerband geplaats kan worden. Door te varieren met de hellingshoek en snelheid van de band rollen de stenen naar achter en vallen in de afvoerbak en gaat de gezeefde compost naar de hoop. Simpel maar doeltreffend. Voor de demo waren overal stenen verzameld want het demonstratiemateriaal van Den Ouden was eigenlijk te schoon.’

Eerste Sany shovel
Trots had DNL voorop het terrein van Den Ouden twee elektrische machines van Sany staan. Allebei verkocht aan Den Ouden. De shovel was een echte primeur want dit is de eerste in Nederland. Ook deze wordt seriematig in de fabriek in China gebouwd.
