Leo De Boer

SEB-convenant in de praktijk: Cumela stelt kritische vragen en ondersteunt leden actief

Datum: 13 november 2024
Laatst bijgewerkt: 14 november 2024
Door: Leo de Boer
Cumela heeft een jaar geleden met nog vele anderen het SEB convenant (Schoon en Emissieloos bouwen) getekend, waarin is vastgelegd hoe opdrachtgevers en opdrachtnemers gezamenlijk werken aan een toekomst met minder emissies. Ik ben er niet bij geweest, maar begrijp de ongelooflijk complexe afweging heel goed. Hoe doe je dit goed? Zit je aan tafel of lig je er op? Misschien beter: Praat en besluit je mee of wordt er over je gesproken en voor je besloten.

Zeker in de politieke situatie van toen kon je er maar beter bij zijn en is toen al voorkomen dat opdrachtgevers gelijk zouden doorschakelen naar het ambitieuze niveau waarbij binnen enkele jaren alle machines elektrisch moesten zijn. Overigens kunnen politieke situaties heel snel (terug) veranderen, ook nu weer.

Tegelijk is mij ook duidelijk dat van de ongeveer 30 thema’s die cumela behandelt, dit de meest gevoelige is in de achterban. Er zijn leden die hier in geloven, er zijn leden die hier niet in geloven en er zijn leden die niet per se enorm voor of tegen zijn, maar die vooral hun bedrijf willen runnen met wat zekerheid en perspectief.

Hoe dan ook: er ligt een getekend convenant, dat zelfs in het huidige regeerprogramma wordt bevestigd. Het is dus niet weg. Sterker nog: iedere partij zal vroeger of later aan zijn deel van de afpraak worden gehouden. En of dat goed uitpakt dan wel ooit wetgeving wordt gaan we zien. Wij zitten dus bij alle partijen aan tafel en blijven meer dan ooit kritisch kijken. 

Daarom hebben wij niet lang geleden, binnen 11 maanden na tekening (!) vijf grote probleempunten opgeworpen bij het Rijk, in deze de grote aanjager van het convenant. In een brief aan de staatssecretaris hebben we aangegeven waar het volgens ons nu spaak loopt. Dat materieel nog niet beschikbaar en betaalbaar is, dat het laden en de hele infrastructuur een probleem is en dat opdrachtgevers, waaronder ook de overheid weinig consequent zijn bij het nakomen van afspraken in zero emissie aanbestedingen.

De snelheid en stevigheid waarmee we dit met vier andere verenigingen naar voren hebben gebracht, heeft het rijk verrast. Ik merk hier en daar dat er ook leden zijn die zeggen: had er dan nu maar uitgestapt, of het wat laten sudderen, maar dat vind ik naar de totale achterban niet uit te leggen: We zijn convenantspartij, we hebben (vijf) problemen, dan moet je die ook transparant maken. Zo doe je dat ook als ondernemer. Anders wordt het pas echt warrig. En de problemen liggen nu in ieder geval op de goede plek in Den Haag. Uit de inmiddels ontvangen reactie blijkt dat de staatssecretaris graag met ons in gesprek gaat over onze zorgen.

Dit neemt niet weg: we zijn een vereniging, net als bij de andere convenantspartners is er discussie en zullen we met zijn allen nog scherper moeten zien te krijgen wat knelpunten en oplossingen zijn. Voor alle leden. Dat realiseer ik me. Daarom is dit geen eind van de discussie maar moeten we ook met elkaar in gesprek blijven.

Om dit gesprek te faciliteren en om onze leden zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen bij vragen over het SEB-convenant, hebben wij ook een speciale achtergrondpagina ontwikkeld. Hierop staat alle relevante informatie, updates en de laatste ontwikkelingen rondom het convenant. Daarnaast openen we een speciaal e-mailadres voor vragen en opmerkingen: [email protected]. Leden kunnen hier direct terecht met hun vragen, opmerkingen en zorgen over de uitvoering van het SEB-convenant en de implicaties daarvan voor hun bedrijf.

Cumela Nederland

Leo de Boer

Algemeen directeur