scania wint green truck award

Scania Super wint Green Truck 2024

Datum: 7 mei 2024
Laatst bijgewerkt: 7 mei 2024
Door: Gert Vreemann
Terug op de troon, zo noemt Scania het winnen van de prestigieuze Green Truck 2024-competitie. Elk jaar worden alle fabrikanten van zware trucks in Europa uitgenodigd voor de Duitse Green Truck-vergelijkingstest. Het gaat hier om een praktijktest, uitgevoerd in de omgeving van München, die wordt georganiseerd door twee Duitse magazines. Scania won dit jaar met de 460R.
scania wint green truck award

Dit jaar is Scania wederom uitgeroepen tot Green Truck. Afgezien van 2023 - toen Scania tweede werd - heeft de in het Zweedse Södertälje gevestigde fabrikant zeven van de laatste acht tests gewonnen. Dit jaar keerde het Zweedse merk dus terug op de troon. De jaarlijkse Green Truck-test wordt georganiseerd door de tijdschriften Trucker en Verkehrs-Rundschau. In de test gaat het om een 350 kilometer lange transportrit op verschillende soorten wegen (maar voornamelijk snelwegen) in de omgeving van München. Alles wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de organisatoren en de medewerkers van de deelnemende fabrikanten. Er wordt altijd een referentietruck gebruikt om te compenseren voor veranderende omstandigheden, zoals tegenwind, regen en lage temperaturen.

Het gaat in de test niet alleen om het brandstofverbruik. De beste truck in de test wordt geïdentificeerd door een formule toe te passen die alle relevante aspecten van transportefficiëntie en duurzaamheid omvat: brandstofverbruik, gemiddelde snelheid, gebruikte hoeveelheid AdBlue en het eigen gewicht van de truck, omdat een lichter voertuig meer laadcapaciteit oplevert. Er is gewerkt met trekker-opleggercombinaties met een vaste oplegger.

scania wint green truck award

De Scania was met een verbruik van 23,61 liter brandstof per honderd kilometer gemiddeld 0,41 liter zuiniger dan de nummer twee. Met 7040 kilo was de Scania-truck ook het lichtste voertuig en haalde hij met 79,70 km/u de hoogste gemiddelde snelheid. Scania zette zijn in 2023 geïntroduceerde nieuwe CCAP-systeem (Cruise Control with Active Prediction) in. De fabrikant neemt aan dat deze voorziening het merk een voorsprong heeft gegeven in de test.

“Scania neemt deel aan veel perstests in Europa, maar de Green Truck Award richt zich echt op wat een absolute kernvereiste is in onze industrie: klanten de best mogelijke transportefficiëntie bieden”, zegt Stefan Dorski, Senior Vice President en hoofd van Scania Trucks. “Onze Super-aandrijflijn werd in 2021 geïntroduceerd en zette met zijn acht procent brandstofbesparing een nieuwe benchmark.”

Jammer is wel dat de organisatie van de test de totaaluitslagen niet vrijgeeft.