Wiellader kenteken

RDW reikt tijdelijke kentekenbewijzen uit

Datum: 7 juli 2022
Laatst bijgewerkt: 8 juli 2022
Door: Hero Dijkema
Helaas is de RDW er niet in geslaagd om voor 1 juli alle 110.000 registratieaanvragen af te ronden. Daarom ontvangen aanvragers die in de wachtrij staan een tijdelijk kenteken, dat voorlopig geldig is tot 1 januari 2023. Tot 1 juli werd het rijden van registratie plichtige (land)bouwvoertuigen zonder kentekenbewijs door de politie nog gedoogd, maar nu is dit tijdelijke kenteken nodig om op de openbare weg te mogen rijden.

De tijdelijke kentekens zijn op 27 juni, 29 juni en 6 juli verstuurd. Je ontvangt deze kentekenbewijzen automatisch als je een aanvraag hebt gedaan, maar nog geen antwoord hebt gekregen. Denk je recht te hebben op een tijdelijk kentekenbewijs, maar heb je nog niets ontvangen? Neem dan contact op met de RDW. Je hebt recht op een tijdelijk kenteken in onderstaande situaties:
 

  • je hebt een afspraak staan voor voertuigonderzoek
  • je moet nog een afspraak maken voor een voertuigonderzoek
  • je moet nog aanvullende informatie opsturen
  • je hebt nog een bezwaarschrift dat in behandeling is

Kentekenplaat

Heb je een tijdelijk kentekenbewijs ontvangen en wil je 25 km/u of harder rijden? Dat mag alleen als er een kentekenplaat op het (land)bouwvoertuig bevestigd is. 

Reguliere (land)bouwvoertuigen

Bij de openstaande aanvragen zitten ook nog gewone registratieaanvragen. De RDW geeft aan hiermee bezig te zijn en dat het geen zin heeft om hierover contact op te nemen als je geen aanvullende informatie over het voertuig hoefde te verstrekken. Aanvullende informatie die ná 1 juni 2022 aangeleverd is, wordt nu behandeld. Heb je vóór 1 juni 2022 al aanvullende informatie aangeleverd, maar nog niets gehoord? Neem dan wel contact op met de RDW.

Zelfbouwvoertuigen

Heb je een aanvraag gedaan voor een zelfbouwvoertuig en heb je de informatie ná 19 mei 2022 verstrekt? Dan word je aanvraag nu behandeld. Heb je vóór 19 mei 2022 informatie aangeleverd, maar nog niets gehoord? Neem dan contact op met de RDW.

Definitief kenteken óf kentekenbewijs ongeldig

Wordt het voertuigonderzoek of de aanvullende informatie met positief resultaat beoordeeld? Dan wordt het tijdelijke kenteken omgezet in een definitieve inschrijving in het kentekenregister. Is je voertuig voor 1 januari 2023 niet onderzocht, niet goedgekeurd of lever je informatie te laat aan? Dan verklaart de RDW de tijdelijke tenaamstelling vervallen. Het kentekenbewijs is dan niet meer geldig en dan mag je niet meer met het (land)bouwvoertuig op de openbare weg rijden.