Alex Datema

Rabobank: "Duurzaamheidsindex komt in hele keten"

Datum: 19 april 2024
Laatst bijgewerkt: 19 april 2024
Door: Toon van der Stok
Niet de Green Deal, maar de CSRD-richtlijn zal voor grote verandering zorgen in de landbouw. Iedereen in de keten zal dan moeten aantonen hoe hij werkt aan het verminderen van emissies. Deze voorspelling deed Alex Datema, sectordirecteur landbouw bij de Rabobank, op een persbijeenkomst.

De CSRD-richtlijn verplicht grote bedrijven om aan te tonen wat hun impact is op mens en klimaat. Je kunt het ook omschrijven als een meetlat waarmee bedrijven laten zien hoe duurzaam ze zijn. Hoewel de regelgeving alleen lijkt te gelden voor grote bedrijven zal het in de hele keten van bedrijven doorwerken, voorspelt Datema. “Iedereen heeft het over de Green Deal, maar dit zal veel meer impact hebben. Bedrijven zullen namelijk van hun toeleveranciers gaan vragen om aan te geven wat hun milieubelasting is. Dat zal ook in de voedselindustrie gebeuren en zo komt het ook op het boerenerf terecht.”

De Rabobank-directeur verwacht dat dit grote effecten zal hebben, omdat bedrijven dus echt maatregelen zullen moeten gaan nemen. “Dat zal betekenen dat ze in overleg moeten over andere productiemethoden en het belonen daarvan. Net als bij het Beter Leven-keurmerk in de pluimveehouderij krijg je dan een systeem waarbij elke schakel in de keten eraan mee moet werken om een duurzamer product te krijgen. In de pluimveehouderij is dat al een succes, want in de supermarkt ligt alleen nog maar kipfilet volgens het Beter Leven-keurmerk en krijgen boeren daar ook een passende beloning voor.”

Ongetwijfeld zal dit ook effect hebben op de loonwerksector, want ook cumelaondernemers zullen naar hun milieubelasting worden gevraagd, is de verwachting. Uiteindelijk zal elke schakel dan moeten laten zien wat die doet aan duurzaamheid.

Duurzaamheid beoordelen

In de agrarische sector speelt duurzaamheid nu ook al een rol bij de beoordeling van kredietaanvragen, vertelde Datema op de persbijeenkomst met de Vereniging van Landbouwjournalisten. “We kijken nu niet meer alleen naar de ondernemer en het bedrijfseconomische plan, maar ook naar de duurzaamheid in de bedrijfsvoering. Voor ons is dit nu een risicofactor geworden. De maatschappij vraagt dat je in je onderneming oog hebt voor duurzaamheid. Natuurlijk weten ook wij niet precies waar het heen gaat, maar er zijn nu wel maatregelen die je kunt nemen. Alles hoeft en kan niet gelijk, maar als ondernemer moet je het wel in beeld hebben en plannen maken om het beter te doen.”

Datema snapt dat dit soms betuttelend of belerend overkomt, maar hoopt dat ondernemers vooral de mogelijkheden willen zien. “Ik spreek ook vaak ondernemers die hier echt mee bezig zijn. Dan merk je dat dit ze ook een goed gevoel geeft, want als je een plan hebt, krijg je ook het gevoel dat je grip hebt op je bedrijf. Ondanks alle moeilijkheden en stappen die ze moeten zetten, zijn ze wel gelukkig, want ze weten waar ze naar toe werken.”