hennep, verhuurder, vpc

Praktijkverhaal: Een oprit vol politieauto's

Datum: 3 december 2024
Laatst bijgewerkt: 3 december 2024
Even een loods verhuren voor een paar huurpenningen. Het klinkt zo mooi en dat kan het ook zijn, maar het kan ook net de verkeerde mensen aantrekken. Zo ontdekte M. na de voetbaltraining opeens een oprit vol politieauto's. Wat er daarna gebeurde legt hij hier uit.

M, een loonwerker in Nederland, had op zijn terrein een loods staan die hij eigenlijk niet goed kon gebruiken. “De loods was te klein voor de graafmachine waar ik mee werk en hij stond op een onlogische plek op het erf. Eigenlijk kon ik er niets mee,” legt M uit.

Meer stroom nodig

Via een kennis van de voetbal hoorde hij dat iemand tijdelijk werkruimte zocht voor houtbewerking. “Ik dacht: dat brengt toch maar mooi huurpenningen in het laatje.” Het contact was snel gelegd. De huurder was een zzp'er die werkte als timmerman en net een groot project had binnengesleept. 

als verhuurder was ik zelfs een tijdje verdachte in het strafproces

Thuis had hij geen ruimte om de houten elementen voor te bewerken, dus de loods kwam hem goed van pas. De loods beschikte al over elektriciteit, maar eigenlijk was die aansluiting te licht voor de machines die hij ging gebruiken. Dat loste hij op door een aggregaat te regelen. "Geen probleem", dacht ik. De huur werd netjes maandelijks contant vooruitbetaald en ik had totaal geen overlast van de huurder. Hij werkte vooral ’s avonds, na zijn gewone werkuren.” 

Slecht voorgevoel

Het leek allemaal keurig in orde. Toch begon M. een voorgevoel te krijgen. “Zo zag ik op een dag dat er een nieuw slot op de deur zat en dat de ramen waren afgeplakt." Hij sprak de timmerman daarop aan, maar die zei dat hij dat gewoon zijn eigendommen goed wilde beschermen. "Ik liet het maar gaan, want de huurpenningen kwamen op tijd binnen.” 

Kort daarop nam de situatie een dramatische wending. “Op een avond, na de voetbaltraining, kwam ik thuis en zag ik dat de oprit volstond met politieauto’s", zegt M.. Hij ontdekte dat de timmerman een hennepplantage in de loods had opgezet. 

Zelf verdachte

"Ik kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf; als verhuurder was ik zelfs een tijdje verdachte in het strafproces. Het hele gedoe bezorgde me veel zorgen en kostte ook flink wat geld voor juridische bijstand en het opruimen van de henneploods”, gaat M. in op proces na de vondst in zijn loods. 

M. waarschuwt andere ondernemers: “Zorg ervoor dat je altijd schriftelijk vastlegt wie de huurder is en wat de wederzijdse rechten en plichten zijn. Ook al lijkt alles koek en ei." Andere adviezen die hij geeft zijn: "spreek bijvoorbeeld af dat de verhuurder de sloten niet zomaar mag vervangen. Laat ook vastleggen dat jij als verhuurder toegang houdt tot het verhuurde object. En misschien het allerbelangrijkste: contante betalingen zijn echt niet verstandig. Laat de huur via de bank lopen." Pas goed op, want je kunt maar één keer ‘nee’ zeggen.
 

Omwille van de veiligheid hebben we de echte namen weggelaten net als een aantal herkenbare gebeurtenissen.