Avitec infra

‘Pionieren past bij ons’

Datum: 27 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 27 juni 2023
Door: Herma van den Pol
Avitec Infra en Milieu ging in 2019 als een van de eerste bedrijven de uitdaging aan om een project volledig emissievrij aan te nemen. Nu staat alles in de startblokken om een grote productielocatie voor groene waterstof neer te zetten, een vervolg op het in 2019 geopende zonnepark Vloeivelden Hollandia. Het voortouw nemen past echt bij Avitec, dat houdt van pionieren. De risico’s die daarbij horen, neemt het bedrijf voor lief, ook omdat het aan de andere kant veel nieuwe kansen oplevert.
Les 1 - Ben je trots op iets? Toon dat

“We zijn trots op onze positie in de markt! We werken hard aan onze eigen energietransitie en dit werpt op diverse vlakken zijn vruchten af. We verduurzamen omdat dit moet en vooral ook omdat we dit zelf willen. Overigens zijn er veel zaken waar we trots op zijn. Samen met onze medewerkers realiseren we mooie werken en door te innoveren, zijn we koploper op het gebied van duurzaamheid. Duurzaam in de breedste zin van het woord, want het gaat niet alleen om elektrificeren of om minder CO2 uitstoten, maar ook om de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers en om duurzaam omgaan met de omgeving. Op verzoek van Limach stellen we onze elektrische Limach E140.1-rupskraan beschikbaar voor de Technische Kontakt Dagen (TKD) van 8 tot en met 10 juni in Almere. Dit betekent extra aandacht voor ons bedrijf. We hebben de machine samen met Limach samengesteld, dus in die zin werkt het twee kanten op. Een half jaar eerder haalden we met dezelfde Limach al de media. Toen namen we als eerste in Nederland deze graafmachine in gebruik. Dat is een primeur waar we trots op zijn.”

Duurzaam zijn gaat ook om de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers en om duurzaam omgaan met de omgeving

Les 2 - Onderscheiden helpt

“Met de opvallende Limach, een uniek zonnepark met dubbelfunctie, de koers naar emissievrij werken, een elektrische vrachtwagen en straks een van de grootste productielocaties voor groene waterstof onderscheiden we ons in de sector. Ook bedrijven buiten onze branche zijn geïnteresseerd in onze duurzaamheidsvisie met betrekking tot emissievrij werken en onze te bouwen waterstofproductielocatie. Wij streven ernaar om koploper te blijven.”

Les 3 - Pionier als het bij je past. Zonder pioniers geen innovatie!

“Na de ideeën voor het zonnepark (Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen; red.) in 2017, met een dubbelbestemming, zijn we als pioniers aan de slag gegaan. Voor nieuwe ontwikkelingen ontbreken vaak de kaders en regels. We gingen lobbyen, hebben vroegtijdig de omgeving betrokken bij het project en zijn ook in gesprek gegaan met Astron, dat vlakbij zijn Lofar-radiotelescoop heeft. Zo konden we samen realiseren dat de straling van het park minder bedraagt dan de straling van een mobiele telefoon. Ook waren er geen zienswijzen tijdens het vergunningstraject. In november 2021 begon projectteam H₂ Hollandia een studie om te kijken of een waterstofinstallatie soelaas kon bieden voor de overtollige stroom (die niet in het net kan worden ingevoerd; red.) vanuit zonnepark Vloeivelden Hollandia. Uit deze studie bleek dat een gedeelte van de overtollige stroom effectief kan worden omgezet in groene waterstof, wat als energiebron kan dienen voor de lokale energietransitie. Ook hier betrof het een nieuwe materie, waarvoor geen kaders bekend waren. Door het ontbreken van die kaders krijg je te maken met een complexer proces, dat meer tijd in beslag neemt dan een aanvraag voor een gangbare vergunning. Dat was een uitdaging, maar door elkaar goed te informeren en draagvlak te creëren in de omgeving proberen wij gezamenlijk met de stakeholders de juiste koers te bepalen. Een productielocatie voor groene waterstof, als oplossing voor overtollige zonne-energie, is weer iets geheel nieuws voor ons. Wij pakken dan het voortouw. Pionieren past echt bij ons en wij vinden het leerproces heel leuk. Met succes, want als alles meezit, gaat de waterstofproductielocatie in het tweede kwartaal van 2024 live.

Duurzaam zijn gaat ook om de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers en om duurzaam omgaan met de omgeving

Les 4 - Besef welk risico je neemt

“We gaan groene waterstof produceren en afzetten. Die slaan we op in opslagcilinders. Op het terrein komen daarvoor trailers met opslagcilinders. De waterstof kunnen we vervolgens direct leveren aan diverse afnemers, zoals zwaar transport. Naast de productie van waterstof levert dit productieproces ook pure zuurstof op. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor de beluchting van waterzuiveringsinstallaties. Hier wordt onderzoek naar gedaan om zo de meeste waardevolle toepassing te vinden. Risico hoort bij pionieren. Zo zijn bijvoorbeeld de eerste machines waarmee we in 2019 aan het emissievrij werken begonnen alweer geüpgraded of vervangen. Heb je die dan terugverdiend? Ik bekijk het over het geheel. Kijk je alleen naar het daadwerkelijke rendement of ook naar wat het je indirect opleverde? Zo lukt het nog lang niet altijd om via bestekken de meerprijs betaald te krijgen. Bij indirect kun je denken aan kennis die je weer op andere manieren kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor het opleiden van machinisten voor elektrische machines, wat wij doen via onze eigen Avitec Academy. Of wat dacht je van een monteur die kan meedenken met mechanisatiebedrijven en leveranciers van emissievrij materieel. Het risico en de onzekerheid maken dat je een bepaalde houding en draagkracht nodig hebt om te kunnen pionieren. De een heeft dat en een ander werkt liever door zoals dat altijd gebeurde. Beide zijn goed, zolang het bij je past.”

Het risico en de onzekerheid maken dat je een bepaalde houding en draagkracht nodig hebt om te kunnen pionieren

Les 5- Kijk naar je omgeving

“Voor onze kansen kijken we naar de omgeving. Wat kan en wat past? Toen we eenmaal een plan hadden voor in dit geval de waterstofproductielocatie was de eerste stap de buurt hierin meenemen, draagvlak creëren bij stakeholders. We zijn met hen gaan praten. Door de buurt mee te nemen in wat je aan het doen bent, creëer je draagvlak, iets wat ook bij het zonnepark werkte. Pas nadat we daar draagvlak hadden, zijn we met een goed verhaal naar de gemeente gegaan. We hebben toen ook gevraagd met ons mee te denken. Voor de ontwikkeling van de waterstofproductielocatie haakte een gespecialiseerde partner aan. Het is een leerproces waar je in zit en waarin je dingen moet ontdekken. Dat ging met zonnepanelen zo en met waterstof en emissievrij werken ook. Op deze manier namen we iedereen mee en lukte het ons om de stakeholders mee te krijgen. Op veel manieren speelt de buurt een belangrijke rol. Zo komen veel medewerkers uit de omgeving. Die werken hier dan al van opa, oom, op vader op zoon. Wij zijn een mkb- en een echt familiebedrijf. Ik denk zelfs dat dit onze kracht is. We stimuleren medewerkers dat ze trots zijn op wat ze doen, we houden van korte lijnen en kennen meer dan alleen elkaars naam. Op die manier proberen we iedereen aan het bedrijf te binden. Dat houdt voor ons ook in werk uitvoeren in de regio. Ons werkgebied beslaat de noordelijke provincies. Wij willen onze medewerkers graag dichtbij aan het werk houden. Overigens is ook de projectomgeving voor ons van belang. Hier proberen we de omgeving ook zo goed en zo veel mogelijk mee te nemen in het project, door middel van informeren, inloopbijeenkomsten en door samenwerkingen met de buurt aan te gaan. Duurzaam gaat over meer dan emissievrij werken, het gaat over mens, natuur en milieu.” 

Door vooruit te denken en innovatief te blijven, merken we dat het ons lukt om ons in de kijker te spelen bij de jeugd

Les 6 - Deel je kennis

“Op verschillende fronten en manieren zoeken we de samenwerking op en delen we onze kennis. Zo werken we nauw samen met Hybrid Power Units BV. Dat levert de powerbanks en batterijpacks waar we onder andere op de Grote Markt in Groningen gebruik van maken. Ook dat bedrijf innoveert en ontwikkelt op dit moment energievoorzieningen op zonne-energie, om zo emissievrij op elke locatie een energievoorziening te kunnen leveren. Ook bouwden we ons zonnepark deels op de vloeivelden van Avebe en kreeg zonnepark Vloeivelden Hollandia een dubbelfunctie. Avebe zelf gebruikt de vloeivelden als waterbuffer en wij wekken daarboven energie op door middel van zonnepanelen. Je kennis delen brengt veel; voor de ander en vooral ook voor jezelf. In onze projecten binnen de infrastructurele sector denken we met onze opdrachtgevers mee. Aanbieden wat zo duurzaam mogelijk is en samen kijken naar de optimale verhouding tussen duurzaam werken en de prijs. Je netwerk groeit enorm doordat je de opgedane kennis deelt. Dit maakt ook dat je een aantrekkelijke partij bent om mee aan tafel te zitten. We hoeven immers niet alles zelf te kunnen en dat willen we ook zeer zeker niet. Als verbindende factor koppelen we partners die elkaar kunnen versterken en helpen we om ontwikkelingen te bewerkstelligen.”

Les 7- Vernieuwen maakt je aantrekkelijk

“Door vooruit te denken en innovatief te blijven in alles wat we doen, merken we dat het ons lukt om ons in de kijker te spelen bij de jeugd. Die verlegt zijn scope naar Avitec. Wij hebben ook steeds meer vraag naar ingenieurs en tekenaars en die stellen andere eisen. Ik denk gewoon dat mensen bij een gaaf bedrijf willen werken. En dat werkt.”