Richtie Bros

Ook tweedehands machines fors duurder

Datum: 11 februari 2022
Laatst bijgewerkt: 14 februari 2022
Door: Toon van der Stok
De grote levertijden voor nieuwe machines hebben ook invloed op de tweedehands markt blijkt uit cijfers van Ritchie Bross. Sinds vorig jaar maart daalt het aanbod en stijgen de prijzen. Vorig jaar zelfs 37 procent.

De cijfers werden deze week gepresenteerd bij een bijeenkomst voor de vakpers. Het bedrijf dat inmiddels al 35 jaar in Nederland gevestigd is, zag het aantal in Moerdijk verkochte machines weer stijgen naar ruim 16.600 items en daarmee bijna op het niveau van voor corona komen.  De hoeveelheid bouwmachines die werden geveild daalde wel verder in 2021. Met name de machines duurder dan 2500 euro en zeker de zware bouwmachines namen in aantal af. Volgens Ritchie een duidelijk gevolg van het feit dat verhuurbedrijven en eindgebruikers hun machines langer laten werken vanwege de schaarste en lange levertijden van machines.

Bij deze machines is het aanbod 17 procent gedaald. Volgens regional Operations manager Martin Koornneef is dat vooral een gevolg van het oplopen van levertijden voor nieuwe machines. “We zien daardoor ook dat de machines gemiddeld duidelijk ouder zijn. Maar ook die oudere machines worden nog steeds heel goed verkocht.”

Uit de cijfers leidt Koornneef ook af dat er duidelijk meer kopers zijn die zich op de tweedehandsmarkt begeven. “Het afgelopen jaar hadden we bijvoorbeeld 17 procent meer biedingen en 28 procent meer actieve bieders per verkochte machine. Sinds april 2021 is de prijs daardoor enorm gaan pieken. Gemiddeld zijn de prijzen vorig jaar zelfs 37 procent gestegen. De eerste weken van dit jaar zien we dat zich dat weer verder doorzet.”

Koornneef verwacht dat de schaarste aan machines voorlopig zal blijven aanhouden en dat daardoor ook de prijzen voor tweedehands verder zullen stijgen. “We merken bijvoorbeeld dat verhuurbedrijven machines langer vasthouden. Niet alleen omdat ook zij langer moeten wachten op nieuwe machines, maar ook omdat bij hen de vraag toeneemt en ze dus machines langer inzetten om de klanten te kunnen helpen. Gezien de huidige levertijden zal dat voorlopig wel zo blijven. Met als gevolg krapte op de markt en stijgende prijzen.”