kennis en kracht

‘Ontdek het geheim van Kennis en Kracht’

Datum: 12 december 2023
Laatst bijgewerkt: 12 december 2023
Door: Marije van Beurden
Dit schooljaar komen de leerlingen in het voortgezet onderwijs in aanraking met onze sector. Dat gebeurt via een interactief lesprogramma tijdens het vak loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Zo komt de campagne ‘Ontdek het geheim van Kennis en Kracht’ naar de leerlingen toe en vergroten we de bekendheid van de sector groen, grond en infrastructuur.

Bedrijven in de sector groen, grond en infrastructuur hebben moeite om hun personeelsbezetting op peil te houden. Bovendien neemt volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de komende jaren het aantal leerlingen in het mbo nog verder af. Daarom komen de sociale partners in groen, grond en infrastructuur in actie om deze trends te stoppen.

Kennismaken met groen, grond en infrastructuur

Werken in groen, grond en infrastructuur? Veel jongeren kennen de sector niet en weten daardoor ook niet wat het werk in de sector inhoudt. Zo missen ze de kans om in onze prachtige sector aan de slag te gaan. Die onbekendheid willen de sociale partners graag aanpakken. Speciaal daarvoor bedachten ze de campagne ‘Ontdek het geheim van Kennis en Kracht’.

De campagne richt zich op de leerlingen op vmbo, havo en vwo. Die willen we graag enthousiast maken voor de opleidingen in groen, grond en infrastructuur. Dat doen we door de sector naar de scholen te brengen tijdens het vak loopbaanoriëntatie en -begeleiding. In die lessen komen de leerlingen via een interactief lesprogramma alles te weten over de sector groen, grond en infrastructuur. Ze maken kennis met het werk dat de bedrijven doen en leren over het belang van dit werk. Alles om ze te overtuigen hier te komen werken en een echte GGI’er te worden. Met informatieve folders die ze mee mogen nemen, garanderen we dat de leerlingen aan ons blijven denken.

Met de campagne vergroten we de bekendheid van de sector bij de leerlingen. We laten zien welke kansen en mogelijkheden de sector biedt. De nadruk ligt op de grote diversiteit aan werkzaamheden en het maatschappelijk belang hiervan. Dit komt tot uiting in teksten als: “Wil jij zorgen voor gezond eten, mooie sportparken aanleggen of helpen bij de verbreding van snelwegen? Kies dan voor een opleiding in groen, grond en infra.”

Bedrijfspresentatie

Als leerlingen alleen op school iets horen over de sector groen, grond en infrastructuur blijft het een theoretisch verhaal. Het gaat voor leerlingen pas echt leven als ze op een bedrijf of project in aanraking komen met de praktijk. Hierin heb jij als bedrijf een belangrijke en onmisbare rol. Nodig daarom regionale scholen uit om je bedrijf te bezoeken. Laat leerlingen zo kennismaken met het werk in de sector.

Komt een klas of school op bezoek, dan wil je natuurlijk een goed verhaal kunnen vertellen. Speciaal voor alle bedrijven in groen, grond en infra in Nederland ontwikkelden de partners een bedrijfspresentatie. Hierin vind je leuke feitjes en opdrachten om de leerlingen te inspireren. Met een paar klikken kun je hem helemaal op je bedrijf afstemmen en ben je klaar voor de leerlingen. Benieuwd naar de bedrijfspresentatie en opdrachten? Ga dan snel naar de website kennisenkracht.nl/bedrijven.