Criminele inlichtingen

Ondermijning: je kan maar één keer nee zeggen!

Datum: 1 augustus 2023
Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2023
Door: Gerwin Otten
Ook in de cumelasector worden hardwerkende ondernemers en personeelsleden benaderd door criminelen voor ondersteunende werkzaamheden. Het lijkt aanlokkelijk om op deze verzoeken in te gaan, maar wie eenmaal toegeeft belandt al snel in een gevaarlijke situatie. Ondermijning, waarbij de onderwereld infiltreert in de bovenwereld, kan desastreuze gevolgen hebben.

Wij vinden het belangrijk om cumelaondernemers te informeren wat ze kunnen doen om ondermijning te voorkomen. Daarom hebben wij goed contact met het Team Criminele Inlichtingen, waar je veilig en anoniem geholpen kunt worden.

De gevolgen van ondermijning zijn ingrijpend. Het begint met kleine verzoeken, maar al snel worden ondernemers gechanteerd, afgeperst of betrokken bij criminele activiteiten zonder dat ze het doorhebben. Dit kan leiden tot reputatieschade, financiële problemen en zelfs fysieke bedreigingen. 

Ondermijning, waarbij de onderwereld infiltreert in de bovenwereld, kan desastreuze gevolgen hebben.

Let op de signalen!

Om ondermijning te herkennen, moeten cumelaondernemers alert zijn op signalen. Bijvoorbeeld dat het tarief van een dienst geen probleem is, dat er alleen contante betaling mogelijk is of dat het onduidelijk is wie de opdrachtgever is. Als je deze signalen opmerkt, zeg dan nee tegen deze verdachte verzoeken. In onderstaand artikel lees je meer over het belang van het weerstaan van ondermijnende praktijken en het beschermen van de integriteit van de cumelasector. 

Herken criminele ondermijning en voorkom betrokkenheid

Als criminelen gebruik maken van jouw bedrijf, dan heet dat ondermijning. Hierdoor raakt de bovenwereld verstrikt met de onderwereld en ben jij overgeleverd aan de genade van de criminelen. Hoe voorkom je dat je hier mee te maken krijgt?

Hulp nodig?

Bel Gerwin Otten, medewerker Schadepreventie en Risicobeheer bij Cumela, via 06 229 507 13 of de Ondernemerslijn via 033 247 49 99 voor advies en ondersteuning.