Sneeuw

Wat te doen bij onwerkbaar weer

Datum: 10 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 25 mei 2021
Door: Jacqueline Tuinenga
Bij onwerkbaar weer kun je als werkgever een beroep doen op een uitkering van het UWV als er geen vervangend werk is. Het personeel krijgt gewoon doorbetaald. Personeel dat niet kan werken moet je elke dag voor 10 uur melden bij het UWV. Tot en met 19 februari mag dat tot 23.59 uur.

Wanneer er sprake is van onwerkbaar weer zijn werknemers verplicht om andere (dan waarvoor ze zijn aangenomen) werkzaamheden uit te voeren als je hen die opdraagt. Als je door het schuiven met werktijden wel aan het werk kunt, moeten de werknemers hier ook mee instemmen en hebben ze geen recht op onaangename uren toeslag.

Je kunt mogelijk een beroep doen op de onwerkbaar weer WW-uitkering van het UWV. In  artikel 31 van de cao Groen, Grond en Infrastructuur vind je de definitie van onwerkbaar weer. Het UWV beoordeelt jouw aanvraag ook volgens de definitie van de cao.

Als je gebruikmaakt van de mogelijkheid om een beroep te doen op een WW-uitkering moet je iedere dag – ook de wachtdagen – voor 10:00 uur bij het UWV melden wie er niet kunnen werken. Ging je medewerker op een dag meerdere locaties bezoeken voor zijn werkzaamheden, geef dan de eerste locatie door in de dagelijkse melding aan UWV. Daarbij heeft UWV, wegens grote drukte, de meldingsplicht versoepeld. Ondervind je problemen bij het inloggen neem dan contact op met UWV via: 088-8989295

Op de website van het UWV vind je hier meer informatie over.

Als de werknemer een arbeidsovereenkomst met overbrugging heeft (dan staat dat op de arbeidsovereenkomst), kun je overbruggingsdagen declareren. Samenloop tussen Overbrugging en WW van het UWV is niet mogelijk. Je kunt wel de wachtdagen bij Overbrugging declareren als je een beroep doet op de WW van UWV.

De werknemer kan mogelijk ook nog vakantie- en of atv-dagen opnemen.