In kort bestek - Afvoeren van maaisel

Datum: 4 april 2024
Laatst bijgewerkt: 4 april 2024
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
In elke editie van vakblad Grondig geeft Geralde Bouw-van de Bunt (adviseur juridische & GWW-zaken) antwoord op een vraag van een cumelaondernemer. In deze column een vraag over het afvoeren van maaisel.

Beste Geralde,

Volgens een RAW-onderhoudsbestek moet ik vrijgekomen maaisel afvoeren naar een erkend verwerker. Daarvoor heb ik kosten per ton opgevoerd die verrekenbaar zijn. Het gras was zo goed en een boer zat krap in zijn ruwvoer en wilde me er wel wat voor betalen. Mag ik nog een rekening sturen naar de opdrachtgever?

Helaas wordt het maaisel waarvan je je ontdoet in dit geval nog gezien als afval

Beste aannemer,

Goed initiatief! Helaas wordt het maaisel waarvan je je ontdoet in dit geval nog gezien als afval. Daarom heeft de opdrachtgever ook voorgeschreven dat het naar een erkend verwerker moet worden afgevoerd. Deze erkende verwerker moet beschikken over een door het bevoegd gezag verleende vergunning om deze vrijgekomen materialen te mogen ontvangen en verwerken. Dat kan in de praktijk een erkende composteerder, een afvalverwerkingsbedrijf of een stortplaats zijn.

Hoewel je hier vanuit milieuoogpunt goed bezig bent, kun je helaas geen rekening sturen aan je opdrachtgever. Voor verrekening moet je namelijk conform 01.17.08 RAW-Standaard 2020 een bewijs van ontvangst verstrekken met daarop naam en adres van de erkende verwerker, de aard, de hoeveelheid, de herkomst en de vervoerder van de vrijgekomen materialen. Een boer is geen erkend verwerker en beschikt bovendien doorgaans ook niet over een weegbrug.

Strikt genomen houd je je niet aan de in het bestek voorgeschreven werkwijze. Het is daarom verstandig om het afvoeren naar de boer eerst met je opdrachtgever te bespreken.

Cumela Advies

Geralde Bouw-Van de Bunt

Adviseur Juridische Zaken