Personeel kantoor

Wat is de Arbocatalogus?

Datum: 4 maart 2020
Laatst bijgewerkt: 4 maart 2020
Door: Corina van Zoest-Meester
Regelmatig komen ik en mijn collega, Stigas Preventie adviseurs, op loonbedrijven waar zij nog niet bekend zijn met de Arbocatalogus. Als wij de Arbocatalogus laten zien en uitleggen zijn zij vaak verrast en zien zij de mogelijkheden.

Wat is een arbocatalogus?
In een arbocatalogus hebben werkgevers en werknemers beschreven hoe zij op eigen initiatief gaan voldoen aan doelvoorschriften van de overheid voor veilig en gezond werken. Doelvoorschriften zijn normen in de wet waaraan bedrijven zich moeten houden.
De Arbowet schrijft niet voor hoe deze normen moeten worden nageleefd, maar laat dat aan de bedrijven zelf over. De bedrijven kunnen dit vastleggen in een arbocatalogus. Dit geeft dus de mogelijkheid om binnen de doelvoorschriften je eigen regels met betrekking tot veilig en gezond werken op te stellen. De catalogus beschrijft technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen voor veilig en gezond werken.
De beschreven oplossingen voldoen aan (wettelijke) minimumeisen én aan de stand der techniek. Met de ‘stand der techniek’ worden nieuwe technologische ontwikkelingen en inzichten bedoeld, die dusdanig praktisch toepasbaar en economisch haalbaar zijn, dat een grote meerderheid van de loonbedrijven hier ook gebruik van kan maken. Een goed voorbeeld is het smeren van de aftaktussenas. In de Arbocatalogus is vastgelegd: vergroot de smeernippelopening in de beschermtrechter met 50 procent ten opzichte van de  originele grootte van de opening (tot maximaal 30 mm.) als het doorsmeren van de kruiskoppeling moeizaam gaat.
De Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) moet de arbocatalogi goedkeuren en toetst ze daarom. De Arbocatalogus wordt door de Inspectie SZW gehanteerd als referentiekader bij de handhaving.

Wat kan ik met de Arbocatalogus:

  • De arbocatalogus biedt maatwerkoplossingen voor arborisico’s in het loonwerk op de werkvloer. Deze oplossingen zijn door de loonbedrijven goed te gebruiken bij het opstellen van het Plan van Aanpak dat voort komt uit de Risico Inventarisatie en Evaluatie (Ri&E).
  • Ook kan de informatie goed gebruikt worden als toolbox materiaal.
  • In ieder onderwerp binnen de Arbocatalogus is een checklist dagelijkse praktijk opgenomen, de zogenaamde LMRA (laatste minuut risico analyse), die medewerkers kunnen gebruiken om zich voorafgaand aan het werken een aantal vragen kunnen stellen om na te gaan of de werkzaamheden veilig en gezond kunnen worden uitgevoerd.

Voor het loonwerk zijn er 48 onderwerpen opgenomen in de Arbocatalogus. De thema’s zijn: Lichamelijke belasting, Organisatie en Beleid, Machines, Werken op hoogte, Veiligheid, Gevaarlijke stoffen en Overige. Onder ieder thema hangen diverse onderwerpen die zijn uitgewerkt.

Heb je na het lezen van dit artikel een idee om een ontbrekend onderwerp ook in de Arbocatalogus op te laten nemen mail mij dan: [email protected].

Tekst: Peter Bredius, Stigas