Corine Witter

De fruitmand staat al in de kantine – Maar hoe nu verder?

Datum: 7 november 2023
Laatst bijgewerkt: 7 november 2023
Door: Corina van Zoest-Meester
Regelmatig komt Corine Witter, adviseur duurzame inzetbaarheid bij Stigas, bij bedrijven die grote stappen maken als het gaat om de inzetbaarheid van hun medewerkers. Maar wat nu als je het wel belangrijk vindt om hiermee aan de slag te gaan, maar het niet te groot wilt maken onder het motto ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’? Met het idee om het vandaag nét even beter te doen dan gisteren. Wat zijn dan de kleine stappen die je kunt zetten. Corine geeft drie praktisch tips:

1.    Laat je leidinggevenden in gesprek gaan met hun medewerkers over duurzame inzetbaarheid.

“Dat hoeft geen hocuspoces verhaal te zijn. Het kan heel concreet, zoals met deze twee vragen: Wanneer heb je een topdag en ga je fluitend naar huis? Wanneer heb je een rotdag, baal je en voel je al je energie uit je wegstromen? Zo maak je het onderwerp toegankelijk in bewoording en beleving. Want zeg nou zelf, iedereen heeft toch weleens een topdag of een rotdag? Door deze twee vragen te stellen krijg je meer inzicht, wat ervoor kan zorgen dat je medewerkers meer topdagen dan rotdagen krijgen. Door daarmee aan de slag te gaan, heb je meteen een mooie agenda om vervolgstappen te zetten, gedragen door je medewerkers. Over quick win gesproken!”

2.    Zorg voor veilige werkomstandigheden en voorkom onnodige ongelukken

“Mogelijk heb je al een risico-inventarisatie en -evaluatie opgesteld. Bekijk of je actiepunten hebt die je kunt oppakken, zodat medewerkers veilig hun werk kunnen uitvoeren.”

3.    Breng je verzuim op orde

“Het ziekteverzuim onder werknemers in Nederland steeg vorig jaar tot boven de 5 procent. Ook nam de verzuimduur toe. Duik eens in de cijfers: wat is jullie verzuimpercentage en wat is je branchegemiddelde? Is jullie verzuimcijfer hoger dan dat van je branche? Onderzoek dan of dit te beïnvloeden is en zo ja, hoe je dat dan kunt doen. Denk aan het opstellen van een verzuimprotocol en het voeren van gesprekken met medewerkers. Ook als medewerkers zich meer dan drie keer per jaar ziekmelden is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is met de betrokkenheid en motivatie. Een extra reden om met deze signalen aan de slag te gaan.”

Werken aan morgen

Medewerkers die gezond, vitaal en productief aan het werk zijn en blijven, dat is de grote uitdaging voor de toekomst. Zeker nu we langer doorwerken. Hoe zorg je voor de ideale werk-privé balans? Hoe stimuleer je een gezonde leefstijl? Lastige en soms ingewikkelde onderwerpen, maar we helpen jou. Draag jij Colland-premie af? Dan is deelname kosteloos!

Ben jij op zoek naar begeleiding, advies of inspiratie hoe je hier binnen jouw bedrijf (verder) mee aan de slag kan gaan? Dan is het programma Werken aan morgen wat voor jou.