Stop, Diefstal, markeren, registreren

Vraag nog snel je Stop Diefstal-labels aan!

Datum: 11 januari 2022
Laatst bijgewerkt: 12 januari 2022
Door: Gerwin Otten
Over enkele weken stopt de Stop Diefstal-campagne. Grijp daarom nog snel je kans om net zoals veel van je mede-ondernemers gebruik te maken van deze succesvolle labels. Lovende woorden kregen we onder meer vanuit Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). We gingen met haar in gesprek.
Caroline van der Plas, Gerwin Otten

"Blijf vanuit de politiek aandacht houden voor het hardnekkige probleem van GPS-diefstallen en de veiligheid in het buitengebied in het algemeen." Die boodschap gaf Gerwin Otten, namens Cumela betrokken bij dit belangrijke dossier, mee aan Caroline van der Plas van BBB toen ze vrijdag 7 januari met elkaar in gesprek gingen. Tijdens dit gesprek gaf Van der Plas aan dat ze er van overtuigd is dat de Stop Diefstal-campagne van Cumela heeft geholpen om ondernemers meer bewust te maken van de kracht van preventieve maatregelen. 

Meer zicht op buitengebied

"In het gesprek met Van der Plas hebben we laten zien wat de materiële schade en impact is van de diefstallen op de veiligheidsbeleving van ondernemers in het buitengebied", zegt Gerwin. "Ook heb ik namens Cumela onze zorgen uitgesproken over ontwikkelingen bij lokale politiekorpsen. Zo zien we een gebrek aan capaciteit voor het bewaken van de veiligheid in het buitengebied en de aanpak GPS-diefstallen in het bijzonder.

Daarin konden BBB en Cumela elkaar goed vinden, want ook BBB is van mening dat er meer politie moet komen en met name in het buitengebied. Wat betreft de GPS-diefstallen gaf Van der Plas aan in overleg te gaan met de nieuwe bewindslieden van Justitie en Veiligheid om te vragen of er voldoende aandacht is voor deze diefstallen. 

Neem praktische maatregelen!
"Het blijft erg belangrijk voor cumelaleden en ondernemers in het buitengebied om alert te zijn", zegt Van der Plas. In het afgelopen jaar zijn het aantal inbraken bij leden van Cumela, waarbij GPS-systemen zijn buitgemaakt, gelukkig ruimschoots gehalveerd. "Bij Cumela zijn we verheugd dat veiligheid in het buitengebied grote aandacht geniet bij BBB", sluit Gerwin af. 

Praktisch tips van Caroline van der Plas om diefstal tegen te gaan:

  • Meld verdachte situaties altijd bij de politie.
  • Zet een hek om je erf of neem andere maatregelen om diefstal van je eigendommen te voorkomen of moeilijker te maken.
  • Een “Verboden toegang”-bordje zorgt ervoor dat er door politie adequater tegen kwaadwillende erfbetreders kan worden opgetreden.
  • Leer je wijkagent goed kennen, zodat je elkaar weet te vinden. Dat geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld te vragen of er een extra rondje door het buitengebied gereden kan worden.

Stop Diefstal
Op 5 februari 2021 ging de Stop Diefstal-campagne van Cumela van start en werden er in totaal 500 sets weggegeven. Ben je verzekerd bij Cumela Verzekeringen en heb je ze nog niet? Vraag ze dan alsnog aan, want voor jou zijn ze ook nu nog gratis. Ben je niet verzekerd bij Cumela Verzekeringen, maar wel lid van de brancheorganisatie dan betaal je slechts een kleine vergoeding voor de labels. "En plak ze meteen op", zegt onze bedrijvenadviseur, "goed geplakt op het kunststof van je apparatuur zijn ze het effectiefst. De labels zijn zonder bijkomende schade niet te verwijderen."