Open-S snelkoppeling

Steelwrist en Rototilt zetten standaard

Datum: 1 oktober 2020
Laatst bijgewerkt: 1 oktober 2020
Door: Toon van der Stok
De twee Zweedse fabrikanten van draaikantelstukken Steelwrist en Rototilt hebben Open-S ontwikkeld, een nieuwe standaard voor snelwisselsystemen met olie en elektra koppeling. De bedrijven die samen vijftig procent marktaandeel hebben, hopen dat dit zo een nieuwe standaard wordt voor de gehele markt.

De twee bedrijven hebben de zogenaamde Open-S, die aansluit bij de Standaard-S voor snelwisselsystemen, de afgelopen maanden in volledige afzondering ontwikkeld na een aankondiging in februari. Bewust zijn de afgelopen maanden geen andere bedrijven toegelaten om zonder ingewikkelde discussies een gezamenlijke standaard te kunnen ontwerpen. DEen zeer strategische keuze aldus de topmannen van beide bedrijven in een digitale persbijeenkomst. “We hebben er voor gekozen om de technici dit te laten ontwerpen om zo tot de best mogelijke oplossing te komen. Zonder discussie over wie waarvoor verantwoordelijk is.”

Vrij kiezen
Het was voor beide bedrijven ook echt een stap, stelt Anders Jonsson, directeur eigenaar van Rototilt. “Voor onze samenwerking vochten we ieder voor onze eigen klanten en dat betekende ook dat we een klant, die voor een van de merken koos, vastklonken aan ons bedrijf. Want een ander merk paste niet op ons systeem. Goed voor de firma, maar niet voor de klanten.” 

Beide bedrijven beseften, na de ervaring met de gewone snelkoppeling van alleen uitrustingsstuk en graafmachine, dat dit niet de juiste weg is. “Onze klanten willen kunnen kiezen voor het best passende uitrustingsstuk en niet voor een merk”, aldus Stefan Stockhaus, directeur eigenaar van Steelwrist. “We blijven concurrenten, maar geven de klanten de vrijheid om te kiezen voor het beste product. Wij zullen dan moeten bewijzen dat we de best passende oplossing hebben. Waarbij het dan niet meer uitmaakt of je begint met Rototilt of Steelwrist.”

Volledig identiek
De komende maanden starten beide bedrijven met de uitlevering van produkten met de zogenaamde Open-S koppeling. Dit betekent dat zowel de hydrauliek als de elektrische aansluitingen naar uitrustingsstukken bij beide bedrijven volledig identiek zijn. Maar dat eindigt direct na de koppeling. Daarna kan ieder weer zijn eigen oplossing kiezen. Een grote vooruitgang voor de klanten van beide merken, want ze kunnen vrij kiezen uit het aanbod van Steelwrist en Rototilt.

Inmiddels hebben volgens Jonsson en Stockhaus al verschillende andere bedrijven interesse getoond om aan te haken bij de nieuwe standaard. “Welke dat zijn, wordt pas duidelijk als ze toegelaten worden tot de samenwerking”, stelde Jonsson. Waar Stockhaus aan toevoegde; “Bedrijven die mee willen doen, moeten zich conformeren aan de Open-S standaard. Dat gaan we eerst testen om zeker te zijn dat alles werkt volgens de vastgelegde normen. Pas als dat traject is doorlopen mogen ze zich deelnemer noemen.”

Beeldmerk Open-S