Prinsjesdag

Overal een beetje extra

Datum: 22 september 2021
Laatst bijgewerkt: 22 september 2021
Geen grote beleidswijzigingen dit jaar in de miljoenennota door de demissionaire status van het kabinet. Voor de cumelasector betekent dit dat er weinig verandert. Positief vindt Cumela dat er extra geld komt voor het onderhoud van de infrastructuur en voor klimaatmaatregelen als het opvangen van hoog water. En extra subsidies voor investeringen in milieuvriendelijke machines.

Over het algemeen verandert er weinig in het huidige beleid constateert Hans Verkerk, teamleider van het team beleid. “Veel maatregelen waren al bekend, maar het is nog steeds wachten op de invulling daarvan. Bijvoorbeeld op het gebied van stikstof hebben we nog geen idee hoe de overheid dit probleem wil aanpakken. Ondertussen geeft het wel veel onzekerheid bij onze agrarische klanten, omdat zij worden bedreigd in hun bestaan. Onze ondernemers weten daardoor niet hoe hun toekomst er uit ziet en waar ze in moeten investeren. Aan de andere kant ligt de aanleg van nieuwe wegen en het bouwrijp maken van terreinen voor woningbouw grotendeels stil door het ontbreken van stikstofruimte. Daardoor vallen ook deze bedrijven stil. Het is daarom belangrijk dat er een regering komt die beleid maakt. Dan weten we waar we aan toe zijn en kunnen daar op investeren en keuzes maken. De overheid zou dus het eerder gepresenteerde stikstofplan ‘een duurzaam evenwicht’ van meerdere partijen uit landbouw, natuur en bouw moeten omarmen om uit de impasse te komen.”
Grote zorgen blijven er bij Cumela wel over het zevende nitraatactieprogramma waarin nog verder wordt ingezet op kalenderlandbouw. Verkerk hekelt vooral de datum van 1 oktober die nu voor veel meer gewassen op zand en lössgrond het moment dreigt te worden dat alles van het veld moet zijn. “De late afrijping van de mais, al volgt hij gewoon het normale patroon en was het de afgelopen drie jaar extreem vroeg, laat zien dat dit niet werkt. Bij aardappelen en bieten zal dat straks nog meer het geval zijn. Dat zijn gewassen die eind september nog volop groeien en mineralen uit de grond opnemen. Wat is dan het nut van een vanggewas dat juist nog op gang moet komen in die periode? 

Voor cumelabedrijven zou deze maatregel desastreus zijn stelt Verkerk. “Het betekent dat werkzaamheden die normaal in een periode van ongeveer 10 weken worden uitgevoerd nu in september klaar moeten zijn. Want iedereen zal dan vlak voor 1 oktober willen rooien en hakselen. Machines zouden we daar nog voor kunnen kopen, maar personeel is niet beschikbaar. Dat wordt echt onhaalbaar.”

Extra aandacht wil Cumela dit najaar ook voor de uitwerking van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Hierin daalt de basispremie per hectare en moet de overheid een deel van de beschikbare middelen invullen met nationale maatregelen om klimaat, water en biodiversiteit te verbeteren. Cumela wil dat in dit zogenaamde Nationaal Strategisch Plan (NSP)  ook de mogelijkheid wordt opgenomen dat boeren middels een voucher een nieuwe machine/techniek via de loonwerker kunnen inzetten. Dat betekent dat het gebruik wordt gestimuleerd in plaats van het eigendom.

Kleine maatregelen

De plannen van de verschillende ministeries beschrijven vooral veel bekend beleid. Zo wordt aangegeven dat er 6,8 miljard beschikbaar is voor klimaatmaatregelen. In onderstaand overzicht de een greep uit uit de plannen van verschillende ministeries die van belang zijn voor onze sector. 

  • Er komt extra subsidie voor de aanschaf van elektrische bestelbussen
  • In Zuid-Holland komt er extra subsidie voor de aanleg van een warmtetransportnet
  • Er komt een subsidie voor de aanschaf van bouwmachines die geen CO2 uitstoot hebben
  • Er komt 100 miljoen euro extra beschikbaar om de zoetwatervoorziening meer klimaatbestendig te maken. Het gaat dan om dijkversterking en rivierverruiming. In totaal is hiervoor nu 250 miljoen beschikbaar.
  • De waterschappen, gemeenten en provincies zullen ook meer investeren in nieuwe maatregelen die moeten zorgen voor voldoende zoetwater voor drinkwater, landbouw, natuur en industrie. Het totaal budget is nu 800 miljoen euro. Een verdubbeling ten opzichte van de vorige periode.
  • Vanaf 1 januari komt er een gedifferentieerde premie voor het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) Kleinere bedrijven krijgen daardoor minder kosten als een medewerker arbeidsongeschikt wordt. Hiervoor is komend jaar 300 miljoen beschikbaar. Voor komend jaar betekent dit dat de Oof-premie voor grote bedrijven 7,05 procent is en voor kleinere werkgever 5,49 procent.  Een klein bedrijf loopt tot ongeveer 25 werknemers.
  • De Milieu investeringsaftrek (MIA) wordt flink verhoogd. Deze gaat afhankelijk van de categorie van 13,5, 27 en 36 procent naar respectievelijk 27,36 en 45 procent. Een mooie maatregel, maar alleen als je winst maakt als bedrijf.