Omgevingswet

Omgevingswet opnieuw uitgesteld

Datum: 2 februari 2022
Laatst bijgewerkt: 2 februari 2022
Door: Toon van der Stok
De invoering van de omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld. Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordening heeft besloten de invoeringsdatum te verschuiven naar 1 oktober of wellicht zelfs 1 januari 2023.

De belangrijkste reden hiervoor is opnieuw ICT-problemen bij de overheid. Uit de informatie van het ministerie valt op te maken dat het vooral mis gaat bij de publicatie van nieuwe plannen via de huidige systemen. Om te voorkomen dat het direct na invoering mis gaat, heeft de minister nu besloten de wet opnieuw uit te stellen. Een nieuwe vertraging voor een wet die oorspronkelijk al in 2017 had moeten ingaan.

De nieuwe omgevingswet gaat in totaal 26 verschillende wetten vervangen en daarnaast zijn er nu nog 60 Algemene Maatregelen van Bestuur, dat worden er vier en zijn er nog 75 ministeriële regelingen, dat wordt straks 1 omgevingsregeling. Maar of het zover komt zal nog lang onzeker blijven, want met name de Eerste Kamer blijft zeer kritisch over de wet. Het lijkt dus niet verstandig om bij nieuwe plannen op deze wet te wachten omdat het dan eenvoudiger zou zijn.  Als ondernemer kun je tenslotte niet zes jaar wachten als je verder wilt.