Checklist certificering

Nieuwe GMP (Good manufacturing practice) norm

Datum: 12 oktober 2021
Laatst bijgewerkt: 13 oktober 2021
Ieder jaar helpt Cumela Advies een groot aantal bedrijven met de certificering voor onder meer GMP-B3 en GMP-B4. Nu is er een nieuwe GMP (Good manufacturing practice) norm, het GMP+ Feed Certification scheme 2020. Wat betekent dit voor de Cumela bedrijven?

Momenteel kunnen bedrijven zich al laten certificeren voor de nieuwe norm. Een natuurlijk moment om over te gaan op de nieuwe norm, is bij het vervallen van de huidige certificaten. De uiterlijke termijn voor de overgang is september 2024: dan vervallen alle documenten volgens de oude norm. Cumela Advies helpt en ondersteunt bedrijven van het opstellen en updaten van het handboek omtrent GMP+FSA.

Bedrijven met het GMP+ certificaat tonen aan dat zij voldoen aan alle eisen en voorwaarden voor de borging van diervoederveiligheid. Het nieuwe GMP+ Feed Certification scheme 2020 (GMP+ FC scheme 2020) bestaat uit de modules GMP+ Feed Safety Assurance (GMP+ FSA) en GMP+ Feed Responsibility Assurance (GMP+ FRA). Voor Cumela bedrijven is veelal de GMP+ FSA module van toepassing en voldoende. Het GMP+ FC scheme 2020 bestaat niet meer uit verschillende normen zoals GMP-B3 & GMP-B4 maar uit één hoofdnorm, namelijk de Feed Safety Management Systems Requirements in combinatie met verschillende Technical Specifications. Op elk bedrijf wat GMP+ FSA gecertificeerd zijn de Feed Safety Management Systems Requirements van toepassing. Afhankelijk van de activiteiten (scope), zoals bijvoorbeeld handel, inclusief opslag of bijvoorbeeld alleen transport voor derden zijn de verschillende Technical Specifications van toepassing voor de GMP+ FSA gecertificeerde bedrijven.

In de vernieuwde norm is er onder andere een nieuwe rol voor de FS teamleider, de validatieteamleider en is de werkwijze van het validatieteam aangepast.

Wil je meer weten of wil je ondersteuning bij het certificeren voor GMP+FSA of een ander certificaat? Neem dan contact op met je bedrijvenadviseur of de Cumela Ondernemerslijn via (033) 247 49 99 of [email protected]