stapel papier

Nieuwe btw-nummers voor eenmanszaken

Datum: 4 april 2019
Laatst bijgewerkt: 25 februari 2020
Door: Geralde van de Bunt
Alle eenmanszaken in Nederland kregen per 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Daarmee voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens(AP) voor een alternatief voor het vorige btw-nummer met het Burgerservicenummer van de ondernemer. Dat schreef staatssecretaris van Financiën, Menno Snel in 2019 aan de Tweede Kamer.

Ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland – waaronder ook veel cumelaleden – vermelden het btw-identificatienummer op hun facturen en hun website. Dat nummer bevatte tot vorig jaar hun Burgerservicenummer, een vertrouwelijk nummer voor communicatie tussen burger en overheid, dat niet openbaar moet worden gemaakt. Met het nieuwe nummer neemt ook het risico op identiteitsfraude af.

In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het oude nummer in gebruik. Dat kan ook, omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waarvoor het Burgerservicenummer juist is bedoeld. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch 'vertaald' naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.

Meer informatie
Heb je nog vragen? Neem contact op met de Cumela ondernemerslijn via tel: 033 - 247 49 99 of per e-mail [email protected].