mestuitrijden

Hoop op derogatie in juni

Datum: 16 maart 2022
Laatst bijgewerkt: 16 maart 2022
Door: Maurice Steinbusch
Minister Staghouwer verwacht rond juni een indicatie van de Europese landbouwcommissaris of Nederland een derogatie krijgt om meer dierlijke mest te mogen uitrijden. In september wordt dan besloten of Nederland derogatie verleend wordt in kader van de Nitraatrichtlijn.

De minister zei dit in een breder debat over de gevolgen van de oorlog in de Oekraïne voor landbouw in Nederland en wereldwijd. Op een vraag of beslissing over derogatie pas komt na het mestuitrijdseizoen zei de landbouwminister;  “Ja, dat klopt. Het is inderdaad beoogd om in september een besluit te krijgen. Ik heb wel de Euro-commissaris Sinkevičius gevraagd om rond juni een intentieverklaring te krijgen over de  richting waarop het gaat. Zodat we tijdens dit mestseizoen nog helderheid krijgen. Hij heeft daarop nog geen harde toezegging gedaan maar hij heeft wel tegen me gezegd dat hij daarin wil meedenken en het wordt dus verder ook besproken met de Europese Commissie.” 

In een vervolgvraag later in het debat of er tientallen miljoenen aan boetes zijn te verwachten als derogatie niet wordt verleend in september, gaf de minister het volgende aan: “Dat probleem zag ik natuurlijk ook levensgroot toen ik het gesprek met Euro-commissaris Sinkevičius had. Ik heb hem gevraagd om een intentie waar het gaat om het toekennen van de derogatie. Want uiteindelijk zitten we in het systeem -dat is een afspraak uit het verleden-  waarbij waarschijnlijk in september het definitieve besluit wordt genomen. Maar hij heeft mij aangegeven dat hij bereid is, om als blijkt dat het de goede richting op gaat een intentie af te geven in juni. Dat betekent dat we nog daarmee ook op tijd kunnen zijn om dat te voorkomen.”

Tevens meldde hij dat Nederland haar aanpak (7de aanpak en addendum) in het Brusselse Nitraatcomité morgen, 17 maart, gaat presenteren. Hij had al eerder gemeld dat 7e Actieprogramma en bijlage (addendum) voldoet aan eisen van de Nitraatrichtlijn.

Ook gaf hij aan dat hij opnieuw in het Europese Landbouwraad van volgende week maandag gaat pleiten voor het versneld mogen produceren en toepassen van kunstmestvervangers uit dierlijke mest en deze ook te mogen toepassen binnen de Nitraatrichtlijn.

Cumela adviseert leden om met veehouders na de eerste grassnede goed te bespreken wat de volgende mestgift wordt. Dit mede omdat als gevolg van de momenteel hoge kunstmestprijzen de praktijk graag gebruik wil maken van dierlijke mest.