BOB

Cumelabedrijf Berdi wint Duurzaamheidsaward

Datum: 12 november 2020
Laatst bijgewerkt: 13 november 2020
Door: Sil Biesbroek
De broers Dirk en Rienk Bernhard hebben de Duurzaamheidsaward 2020 van Noordoostpolder gewonnen. De BOB-methode voor biologisch onkruidbeheer die ze ontwikkelden, haalde de meeste stemmen binnen. In plaats van onkruid te lijf te gaan met branders, maken ze bij Berdi uit Nagele gebruik van heet water.

Erkenning
De twee broers zien de award als een erkenning voor hun inzet: “Het is gewoon de kroon op ons werk van de afgelopen jaren,” aldus Rienk Bernhard in het filmpje van Pioniers van de Toekomst. Het duurde enkele jaren voordat ze de BOB-methode konden uitwerken. Hieronder zie je hoe de duurzame methode in zijn werk gaat:

BOB-methode

Stoom en heet water
Aan de telefoon vertelt Dirk Bernhard dat het idee voor de onkruidbestrijding met water in 2014 is ontstaan: “Rond die tijd kwamen de heetwatermachines op de markt. Die machines zijn zwaar en prijzig. Ze veroorzaken insporing op straat en stoken op diesel”. De gebroeders Bernhard bedachten dat het misschien wel mogelijk was om een methode voor onkruidbestrijding te ontwikkelen die met stoom werkt. “Na wat onderzoek en stoeien met het idee zijn we uiteindelijk bij het concept voor de BOB-methode gekomen,” legt Dirk Bernhard uit.

De ontwikkeling van de BOB-methode was een eigen investering: “We zijn langs iedere Flevolandse gemeente gegaan met het idee. Iedereen was enthousiast, maar iedereen zat met het aanbestedingsbeleid,” herinnert Dirk Bernhard zich. “Als de opdracht er niet ligt sta je met een kip of ei verhaal. We hadden wel opdrachten, maar dat was maar voor een jaar.”

Vooruitstrevend
Toch hebben de broers besloten de BOB-methode te realiseren. Met resultaat: “Nu kunnen we het goed uitrollen en dat resulteert in de award.” De vooruitstrevende houding van de broers op het gebied van duurzaamheid zal er vast bij geholpen hebben.

Foto heet water