bouw

Crisis dreigt door te weinig actie in stikstof

Datum: 4 oktober 2019
Laatst bijgewerkt: 26 februari 2020
Door: Herma van den Pol

“Een nieuwe crisis dreigt wanneer er niet meer gebeurt om een doorbraak in de vergunningverlening te forceren”, zegt Teun Jansen, specialist stikstof (PAS) bij Cumela. Donderdag 3 oktober konden er vragen worden gesteld in de Tweede Kamer, maar door die vragen nemen de zorgen bij Jansen toe. "Ga aan de gang", zei Johan Remkes, voorzitter van de commissie Remkes. "Dat ondersteunen we, maar er moet meer gebeuren dan nu voorgesteld wordt, anders kunnen we ons voorbereiden op een nieuwe bouwcrisis."

Jansen houdt voor Cumela de ontwikkelingen rondom stikstof nauwlettend in de gaten, want de ‘urgentie’ is groot. "Op dit moment merken de meeste van onze leden dit nog niet direct, als zij onderaannemer zijn, maar bij de hoofdaannemers stagneren de werkzaamheden al als gevolg van het uitblijven van nieuwe vergunningen." Ook Jansen weet nog niet hoe de contouren van de stikstofmaatregelen er uit gaan zien, "maar als die alleen de adviezen uit 'Niet alles kan' van de commissie Remkes gaan opvolgen, komt de vergunningverlening niet of nauwelijks op gang en dat betekent dat de sector een zware tijd tegemoet gaat."

Provincie belangrijke rol bij vergunningverlening
"De boodschap van Remkes was dat er op dit moment dingen stilliggen, die strikt genomen niet stil hoeven te liggen. Hij pleit er dan ook voor dat waar kan er weer begonnen wordt met de vergunningverlening. Dat juichen wij als Cumela toe", zegt Jansen. Samen met collega-branches heeft Cumela in een brief aan alle gemeenten, waterschappen en provincies hier ook direct toe opgeroepen. Een ander belangrijk element van het debat was dat de provincie genoemd werd als een partij die een grote rol kan spelen als gebiedsregisseur. Jansen: "Maar dan gaat het vooral over de inrichting van natuurgebieden. Wij roepen op tot het opstellen van uitgangspunten in de vorm van toolboxen om de provincies te helpen en zo sneller de vergunningverlening weer op gang te brengen. Schiet ze te hulp, want daar heeft iedereen baad bij."

Noodwetgeving
Jansen zit namens Cumela bij de TaskForce Stikstof van VNO-NCW. Die werkte een voorstel uit om uit de stikstofimpasse te komen. Daarin staat onder andere dat er binnen twee weken duidelijkheid moet komen. "Omdat de vergunningverlening stilligt, dreigen bedrijven failliet te gaan." Er moet daarom noodwetgeving komen om ervoor te zorgen dat in elk geval kleine projecten weer door kunnen gaan. Het belangrijkst is dat er een doorbraak komt”, stelt Jansen. "Het gaat om 18.000 bouwprojecten, maar ook werk in de natuur en op bouwland. Dat zijn duizenden vergunningen. Zodra er een doorbraak komt, is het noodzakelijk dat er voldoende capaciteit komt om deze hoos aan te kunnen, want anders kan het nog heel lang duren voor het werk op gang komt en dat betekent dat er mogelijk veel ontslagen gaan vallen en bedrijven failliet dreigen te gaan.

Meer informatie
Heb jij vragen, hulp nodig of gewoon behoefte aan een luisterend oor? De Cumela Ondernemerslijn staat voor je klaar via 033 247 49 99 of [email protected].