leerlingen

Bijscholing praktijkopleider door Volandis verplicht?

Datum: 19 februari 2019
Laatst bijgewerkt: 26 februari 2020
Door: Dick Klop
Leerbedrijven die medewerkers of leerlingen begeleiden die een ‘bouw’opleiding volgen zoals Machinist grondverzet, krijgen met regelmaat een brief van Volandis dat ze een praktijkopleiderscursus moeten volgen. De brieven hebben een vrij dwingende toon en doen het voorkomen alsof het verplicht is om de cursus te volgen. Maar zijn deze cursussen wel verplicht?

Als je leerbedrijf bent of wilt worden moet je voldoen aan de eisen die in het erkenningsreglement staan. Dit is een landelijk vastgesteld reglement, maar sommige sectoren stellen aanvullende eisen. Het reglement met daarbij de aanvullende eisen per sector kun je onderaan de pagina downloaden.

De adviseurs praktijkleren van SBB (www.s-bb.nl) gaan met het bedrijf in gesprek om te kijken of de werkzaamheden van het bedrijf aansluiten bij de opleiding waarvoor de erkenning wordt aangevraagd of voldoen aan de voorwaarden die in het reglement staan. Bij een positieve beslissing krijgt het bedrijf de erkenning als leerbedrijf specifiek voor de aangevraagde opleiding(en).

Bij SBB zijn de opleidingen ingedeeld per sector. Als een bedrijf erkend is, of wil worden, voor opleidingen die onder de sector Techniek en gebouwde omgeving (TGO) vallen, zoals Machinist grondverzet of (allround) vakman GWW, gelden er naast het erkenningsreglement aanvullende eisen. Tot juni 2018 was de aanvullende eis dat een praktijkopleider verplicht een praktijkopleiderscursus moest volgen en die om de twee jaar moest herhalen. Alleen cursussen die door Volandis werden gegeven, waren toegestaan. Volandis is het kennis- en adviescentrum voor de Bouwsector.

In juni 2018 ging een nieuw erkenningsreglement van kracht waarbij ook sommige aanvullende eisen zijn gewijzigd. Zo is bij de sector Techniek en gebouwde omgeving de eis van de verplichte scholing, inclusief de herhalingen, vervallen. Wel moet de praktijkopleider door aantoonbare scholing voorbereid zijn op zijn rol als praktijkopleider en moet hij zijn deskundigheid bijhouden. Dit kan op allerlei manieren, zoals een scholing volgen, samen met een collega of leidinggevende bespreken hoe de begeleiding verloopt en wat beter zou kunnen, kennis opdoen omdat je in een vaktechnische commissie zit bij een school waar regelmatig het begeleiden van leerlingen op de agenda staat, enz. Binnen SBB zijn er nog geen duidelijke richtlijnen hoe een praktijkopleider de deskundigheid moet aantonen.

Niet elk bedrijf hoeft bijscholing praktijkopleider te volgen
Wel is duidelijk dat de oproep voor een verplichte cursus door Volandis absoluut niet meer voor alle praktijkopleiders geldt. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij de cursussen nog wel verplicht zijn:

  • Bedrijven die aangesloten zijn bij de cao Bouw & Infra zijn verplicht hun praktijkopleider(s) te laten scholen door Volandis. Dit is niet vanuit de erkenningsregeling, maar omdat de verplichting in de cao Bouw & Infra is opgenomen;
  • Bij enkele ROC’s (o.a. Koning Willem 1 College in Den Bosch) heeft de praktijkopleider ook een formele rol bij het beoordelen van de leerling. Deze scholen eisen dat de praktijkopleider specifiek scholing bij Volandis volgt over het beoordelen/examineren en dit kan aantonen met een pasje dat je na het volgen van de cursus krijgt. Evenals de meeste ROC’s stelt het SOMA College uit Harderwijk deze eis niet. Als je twijfelt, vraag dan bij de school of ze specifieke eisen stellen aan een praktijkopleider in het kader van examineren.

Conclusie: als je van Volandis een oproep krijgt voor een zogenaamde verplichte cursus, stel jezelf dan eerst de vraag of het wel echt verplicht is. Als er geen sprake is van de twee genoemde uitzonderingen laat Volandis dan weten dat jij niet deelneemt aan de cursus en vraag dan meteen of ze je niet meer willen uitnodigen voor de praktijkopleiderscursussen.