geld en rekenmachine

Belastingdienst geeft eenmanszaken nieuw btw-identificatienummer

Datum: 13 oktober 2019
Laatst bijgewerkt: 6 maart 2020
Door: Geralde Bouw-Van de Bunt
Vanaf 1 januari 2020 moeten eenmanszaken een nieuw nummer op hun facturen en website vermelden: het btw-id. Dit persoonlijke en unieke nummer vervangt deels de oude BTW-nummers, omdat het BTW-nummer gedeeltelijk bestaat uit het privacygevoelige Burgerservicenummer. En dat mocht niet meer van de Autoriteit Persoonsgegevens.

In de zomer van 2018 werd de Belastingdienst door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de vingers getikt over de BTW-nummers. Dat nummer bestaat immers voor een gedeelte uit het persoonlijke Burgerservicenummer (BSN) en volgens de AP bestond er geen wettelijke grondslag om het BSN te gebruiken. Daarom werd in april van dit jaar door de Belastingdienst aangekondigd dat er nieuwe nummers uitgereikt zouden worden aan alle eenmanszaken in Nederland. En die nummers zijn er nu dan ook.

Btw-nummer wordt btw-id
In het nieuwe btw-id is het BSN van de ondernemer niet langer verwerkt. Het btw-id is een persoonlijk, uniek nummer dat bestaat uit een reeks van 14 tekens. Zo wordt de privacy van de ondernemer beter gewaarborgd. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al, zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder.

In de interne systemen van de Belastingdienst blijft het bestaande nummer in gebruik. Dat kan ook, omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waarvoor het Burgerservicenummer juist is bedoeld. Het nieuwe btw-identificatienummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch 'vertaald' naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen.

Lees ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/10/10/belastingdienst-geeft-eenmanszaken-nieuw-btw-identificatienummer