leerlingen

Actieagenda Scholing 2020 bekend

Datum: 15 november 2019
Laatst bijgewerkt: 20 februari 2020
Door: Lajos Bax
Met een vakopleiding Groen, Grond & Infra kun je alle kanten op. In de Bedrijfstak Groen Grond Infra (BTG GGI) werken beroepsonderwijs en bedrijfsleven samen aan het promoten van de vakopleidingen en aan het verbeteren van de studies. Het imago van de sector speelt hierin een sleutelrol. Wat betekent dit voor de actieagenda?

Met een vakopleiding Groen, Grond & Infra heb je veel mogelijkheden. Het maakt niet uit of je de opleiding Agrarisch Loonwerk of de opleiding Groen en Cultuurtechniek volgt of hebt gevolgd. Geen werkdag wordt hetzelfde. Soms help je de oogst binnen te halen of werk je mee aan de grondbewerking. Een andere keer help je in een natuurgebied mee graven en zorg je ervoor dat de grond elders wordt gestort. De opleiding en de sector hebben allebei zowel te maken met techniek als met biologie. Het is de moeite waard om dat uit te dragen, vooral ook naar toekomstige studenten.

Actieagenda 2020
Beroepsonderwijs en bedrijfsleven (sociale partners) werken in de Bedrijfstakgroep Groen Grond Infra samen aan het promoten van de vakopleidingen en aan het verbeteren van het onderwijs. Beide partijen zijn ervan overtuigd dat de kwaliteit van de opleidingen, de arbeidsbehoefte in de sector en het aantal studenten in een opleiding sterk samenhangen met het imago van de opleiding en de sector. 

Voor 2020 zijn dit daarom de speerpunten:

  • Een goed en wervend beeld van de sector waarvoor we opleiden opstellen en uitdragen.
  • Informatie verzamelen om ontwikkelingen te kunnen volgen en bij te kunnen sturen.
  • Verbeteringen doorvoeren in het leren in de beroepspraktijk.
  • Verder ontwikkelen van lesmateriaal in de vorm van e-learning met en voor docenten.
  • Intensievere samenwerking tussen de BTG GGI en de docenten die het vakonderwijs geven. 

Landelijke samenwerking in Bedrijfstakgroep Groen Grond Infra
Sinds de start van wat eerder nog ‘loonwerkonderwijs’ heette, werken docenten samen in het Landelijk Overleg Loonwerkdocenten. 
Er zijn altijd nauwe banden geweest tussen het beroepsonderwijs en de sector. Om deze samenwerking ook op landelijk niveau vorm te geven, is er de zogeheten Bedrijfstakgroep Groen Grond Infra. Teamleiders, directeuren en een lid van een CvB vertegenwoordigen het beroepsonderwijs hierin. Namens sociale partners (bedrijfsleven) nemen Cumela en een afgevaardigde van de vakbonden in de sector (CNV Vakmensen, FNV Agrarisch Groen en Vakvereniging Het Zwarte Corps) deel.

E-learning voor alle opleidingsniveaus
Op verzoek van mbo-docenten Agrarisch Loonwerk en Groen en Cultuurtechniek en samen met hen heeft de bedrijfstakgroep lesmateriaal ontwikkeld in de vorm van e-learningmodules voor alle niveaus van deze opleidingen.

  • Sinds twee jaar werken de opleidingen succesvol met de e-learning Bodem, Bemesting en Teelt. 
  • In het schooljaar 2018/2019 kwam daar de e-learning Houding en Communicatie bij. 
  • In schooljaar 2019/2020 worden deze twee modules ontwikkeld: Techniek en Onderhoud en Vakkundig, efficiënt en kostenbewust werken.
  • Vóór de start van het schooljaar 2021/2022 hebben beide opleidingen (zowel Agrarisch Loonwerk als Groen en Cultuurtechniek) een dekkend aanbod.


Meer informatie
Meer informatie vind je op https://www.groengrondinfra.nl/